Indijska aneksija Kašmira po izraelskom receptu

344

Piše: Azad Essa

Član 370, klauzula u indijskom ustavu koja oblasti Kašmira daje polu-autonomni status u indijskoj uniji, uključujući i pravo da sama uređuje svoje poslove (osim odbrane, finansija, komunikacija i vanjskih poslova), pravo na vlastiti ustav, sposobnost da donosi zakone, kao i da koristi svoju vlastitu zastavu, bit će odmah otpisan, odlučeno je u ponedjeljak u indijskom parlamentu.

Indijska vlada je saopćila kako će promijeniti ustav unatoč višestrukim sudskim odlukama, uključujući odluke Visokog suda u Jammuu i Kashmiru i Vrhovnog suda u Delhiju, koji su presudili da se navedena klauzula ne može mijenjati. No, za mnoge Indijce, naročito hinduističke ekstremiste, ukidanje specijalnog statusa Kašmiru je ostvarenje dugo očekivanog sna.

U mnogo čemu slijedeći izraelske metode, indijska vlada se prometnula od administratora u okupatora.

Po izraelskom receptu

Hinduistički nacionalisti decenijama pozivaju na ukidanje Člana 370 kao prvog koraka ka uspostavljanju Indije ako ekskluzivne hinduističke države.

Kampanja koju su vodili s tim ciljem bazirala se na konstantnim pozivima za ukidanjem „privilegija koje imaju muslimani“, u Kašmiru, iako je to i dalje najsiromašnije područje u Indiji; zatim populariziranje Kašmira kao regije s bogatom hinduističkom prošlošću i nasljeđem, te populariziranjem hodočašća u hinduističke hramove u južnom Kašmiru.

Indijska vlada je u proteklom desetljeću finansirala otvaranje brojnih hinduističkih hramova kako bi dodatno „vezali Kašmir za Indiju preko duhovnih i vjerskih veza”.

Otkazivanje Člana 370. dio je ispunjavanja plana o uspostavljanu hinduističke Indije, na način koji može biti i supremacijski i demokratski, čak i ako je to fundamentalno pogrešno. Hinduističkim ekstremistima Izrael je model „demokratske“ države kakvu teže da uspostave u indijskoj varijanti.

Sumantra Bose, profesor na London School of Economics, piše: „Još važnije, time se, također, utire put da se u sljedećoj fazi uspostavljaju ekskluzivne hinduističke naseljeničke kolonije u Kašmiru, poput židovskih naselja na Zapadnoj obali.“

Pitanje Pandita – hinduističke grupe u Kašmiru

Deseci hiljada kašmirskih hindusa poznatih pod nazivom Pandit, napustili su Kašmir devedeetih godina kad se pojačala pobuna, u strahu za živote, iako su muslimanski lideri u više navrata pozivali na njihov povratak.

Kašmiru nema historiju napetosti između loklanih zajednica muslimana i hindusa. Pokušaj indijske vlade da Pandite i druge hinduse dovede u Kašmir kao naseljenike, a ne ako jednake stanovnike, doživljava se kao provokacija. Kao što je izraelska vlada više puta činila, indijska vlada čini sve kako bi loklani problem Kašmira predstavila kao vjerski problem (između muslimana i hindusa), zaobilazeći korijene političkog problema i koristeći se varkom tzv. islamskog ekstremizma kao opravdanjem za pokretanje svojih vojnih operacija.

Pakistan podržan oružani pokret, ali njegove sigurnosne agencije plaše se kašmirske nezavisnosti koliko i Indija.

Kako to hinduistički ekstremisti vide, mijenjanje demografije u Kašmiru, masovnim naseljavanjem indijskih hindusa u regiji, pokopale bi se političke težnje muslimana Kašmira i zauvijek riješio naizgled nerješiv problem Kashmira. To bi, također, Modiju osiguralo mjesto u historiji. Ekonomija može propasti, gradovi mogu biti poplavljeni, poljoprivrednici umirati od gladi, ali on će biti zapamćen kao lider koji je hindusima osigurao Kašmir. Žeđ za jakim liderom u Indiji i dalje je opipljiva.

Modijevo vrijeme u vlasti, od ranih dvijehiljaditih kada je bio glavni ministar Gudžarata, do pozicije premijera, koju obnaša od 2014. godine, pokazuje da njegova popularnost raste svaki puta kada se pojavi napetost između hindusa i muslimana u zemlja. On je majstor manipulacija i lutkar ambicija većine.

Kako je pripremljena aneksija Kašmira

U danima prije objave, vlada je nanijela niz psihičkih trauma lokalnom stanovništvu. Kao prvo, indijska vlada je uputila poziv hinduističkim hodočasnicima u južnom Kašmiru i turistima da napuste područje zbog, navodnih, sigurnosnih prijetnji. Glavni indijski mediji su tu vijest učestalo ponavljali i tako je izazvana neviđena razina panike u regiji. Ispostavilo se da je to samo varka kako bi se svi koji nisu stanovnici Kašmira odstranili iz područja uoči objave.

Bez ikakvog daljnjeg komuniciranja, indijska vlada onda raspoređuje 35.000 vojnika u dolinu, onemogućuje sva sredstva komunikacije, uključujući i internet, telefon (uključujući fiksne) i vrši selekciju kabelskih televizija.

Kašmirski vođe, one koje su radili po nalogu indijske države, a koji prema kašmirskoj većini imaju malo odanosti ili interesa, također su zatvoreni u kućni pritvor.

Na kraju, policijski sat je nametnut, ulice su opustjele, a vojnici su preuzeli ulogu policije i raspoređeni su po ulicama.

Komunikacije su onemogućene i nema naznaka o tome što se zapravo odvija u kašmirskoj dolini. Kašmirski mediji su zatvoreni, postoje značajna ograničenja za prisustvo indijskih novinara na terenu. Nije jasno koliko Kašmiraca zna da je indijska vlada promijenila njihov društveni ugovor s državom. Ovo se opisuje kao najmračniji dan indijske demokratije. No, za sada Kašmirci nose najveći teret.

Azad Essa je viši novinar Middle East Eyea sa sjedištem u New Yorku. Radio je za Al Jazeera English između 2010-2018., pokrivajući južnu i centralnu Afriku za mrežu Al Jazeere. Autor je knjiga The Moslems are Coming (Harper Collins India) i Zuma's Bastard (Two Dogs Books).