Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica”: Tražimo da CIK smijeni OIK i članove biračkih odbora

153

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” traži od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da zbog propusta u izbornom procesu smijeni Opštinsku izbornu komisiju i sve članove biračkih odbora na mjestima na kojima su poništeni izbori za Skupštinu u opštini Srebrenica i načelnika opštine u izbornoj jedinici Srebrenica.

Naime, CIK je konstatirao u svojoj odluci sve propuste i razloge poništenja izbora u Srebrenici i tom odlukom otvorio mogućnost smjene Opštinske komisije koja se po odgovornosti za kršenja pravila izbornog procesa nalazi na prvom mjestu.

– Kada tome dodamo da u opštinama komisija nije imenovana u skladu sa zakonom tačnije članom Izbornog zakona 2. 14 koji regulira ovu oblast. Po zakonu OIK je trebao biti sastavljen od tri Bošnjaka i dva člana srpske nacionalnosti, s obzirom da i prema posljednjem popisu Bošnjaci imaju većinu sastava. Srpska većina u Srebrenici je prije izbora imenovala OIK sa srpskom većinom i time prekršila izborni zakoni koji tretira način i sastav opštinskih izbornih komisija. Pozivamo CIK da povuče svoju saglasnost i poništi izbor OIK-a iz svih navedenih razloga i imenuje OIK Srebrenica u skladu sa zakonom i time omogući da se ponovljeni izbori provedu u skladu sa zakonom. I time se sačuva integritet i izborna volja građana, navode u saopštenju.

Između ostalog, navode kako ukoliko se sve nepravilnosti ne poprave i ne uvedu u zakonske okvire da će svoje odluke u budućnosti donositi tako da sačuvaju dignitet izbora i bošnjačkog naroda u Srebrenici.