Iran i Egipat u tihom sukobu za utjecaj u Gazi

195

Portal Al-Monitor u najnovijem članku piše o zakulisnoj borbi između Irana i Egipta za utjecaj u Gazi. Iako se ta borba odvija daleko od medijske pažnje, ova borba je itekako zanimljiva i bitna, jer svaka od dvije strane nudi drugačiju viziju za Gazu, koja pati od dugotrajne opsade i izolacije, viziju koja se u korjenu razlikuje od onog što nudi suparnička strana.

Iran produbljuje svoje veze sa Hamasom, a to može biti nagovještaj novog sukoba Hamasa sa Izraelom i prekida teško postignutog primirja 2018. godine.

Egipat, s druge strane, nudi mnogo praktičniju alternativu. Egipatski režim vodi intenzivnu diplomatsku ofanzivu s ciljem pomirenja Hamasa, koji vlada Gazom, i Palestinske samouprave, koja upravlja Zapadnom obalom i tvrdi da ima pravo upravljanja Gazom. Uz to, egipatska diplomatija je u stalnom kontaktu sa Izraelom s ciljem sprečavanja mogućeg izbijanja novog sukoba između Izraela i Hamasa, jer je Izrael nedavno (tokom mjeseca jula) ubio jednog od Hamasovih vođa.

Sa druge strane, Iran igra na kartu očajnog palestinskog stanja, naročito među stanovnicima Gaze, kako bi još više približili Hamas sebi i svojim saveznicima. Napose, jer je Iran pokazao da svoj utjecaj širi kroz ulaske u sukobe, a ne diplomatskim nagodbama, a među Palestincima, naroćito u Gazi, sve je veća podrška oštrijem suprotstavljanju Izraelu, zbog stalnog izraelskog teroriziranja Palestinaca, uzurpiranja njihovih prava i kršenja ugovora koje su sami potpisali. Dodatno je ovakvo raspoloženje rasplamsao plan Donalda Trumpa o konačnom rješenju kojim bi se Palestincima učinila velika nepravda, kao i osjećaj da su arapski režimi ostavili Palestince na cjedilu u ovim sudbonosnim danima.

Problem je, međutim, što približavanje iranskom režimu nosi sobom mnoge opasnosti i rizike, imajući u vidu da su Hamas i Islamski džihad već na američkoj listi terorističkih organizacija. Teško je zamisliti da bi Izrael pristao da ublaži odnos prema Gazi ukoliko Hamas svoj odnos sa iranskim režimom podigne na višu razinu. Pored toga, dodatno približavanje Hamasa Iranu samo će produbiti krizu u odnosima između Hamasa i mnogih arapskih zemalja. Saudijska Arabija, naprimjer, već vodi oštru kampanju protiv Hamasovih vođa.

Diplomatski napori Egipta

Sisijev režim, sa svoje strane, čini velike diplomatske napore da dovede Hamas i Palestinsku samoupravu do izmirenja.

Al-Monitor navodi da je egipatski diplomatski izvor za ovaj portal potvrdio kako egipatski plan pomirenja obuhvata sporazum o tome da Hamas preda vlast predstavnicima Palestinske samouprave, nakon formiranja vlade jedinstva u kojoj bi se našli i ministri iz Hamasa i drugih grupa, dok bi Palestinska samouprava preuzela obavezu isplaćivanja plata budžetskim korisnicima u Gazi, te vraćanje u funkciju osnovnih javnih usluga i snabdijevanja električnom energijom. Zatim bi se organizirali izbori.

Ovo je vrlo ambiciozan plan i bit će potrebno mnogo napora da se ostvari, uzevši u obzir da je Gaza pod opsadom još od 2007. godine.

Nasuprot, egipatskom režimu, palestinski narod, čini se, pomirenje između Hamasa i Palestinske samouprave ne zanima previše. Razlog tome je, svakako, što su dosadašnji brojni pokušaji završavali neuspjehom.

Homeinijev režim od samog početka u svom političkom narativu obilato zloupotrebljava palestinsko pitanje. No, teheranski režim nikad nije imao utjecaj na važne političke aktere, osim na tzv. islamističke grupe, koje uglavnom imaju slab utjecaj. S druge strane, Egipat, SAD i Izrael žele da se utjecaj tih grupa potpuno poništi, a ne da jača; i u tom cilju spremni su da ublaže intenzitet opsade Gaze u nadi da će oslabiti podrška naroda Hamasu, koji je u proteklom periodu postao važan politički faktor, a blizak je iranskom režimu.