Iran odbio saudijski poziv na dijalog za rješavanje jemenske krize

1144

Libanski list Al-Akhbar piše danas da je Iran dobio poziv Saudijske Arabije na dijalog u vezi jemenske krize. List navodi da je razlog iranskog odbijanja, saudijsko zaoštravanje kursa prema Iranu i iranskim igračima u regiji, kojem smo svjedoci u posjednje vrijeme.
Al-Akhbar, dnevni list blizak šiijskoj terorističkoj organizaciji Hezbolah kojom upravlja Iran, navodi da saudijski kralj Selman nije mogao vjerovati da će Iran odbiti saudijski poziv koji im je upućen posredstvom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ovaj libansko-proiranski list objašnjava da je saudijski kralj tokom sastanka sa Vladimirom Putinom početkom oktobra ove ghodine, od ruskog predsjednika zatražio da posreduje u vezi s ovim pitanjem. Putin je, prema pisanju Al-Akhbara, tokom sastanka sa iranskim vrhovnim vođom Hameneijem iznio saudijski prijedlog ali ga je Hamenei odbio. Razlog odbijanja, prema ovom proiranskom listu, je to što su Saudijci htjeli da se razgovori vode oko vrlo ograničenih tema, a koje bi „prikazale Saudijsku Arabiju kao pobjednika“.
Al-Akhbar otkriva da su Saudijci iznijeli niz primamljujućih ponuda, poput otvaranja kopnenih, vazdušnih i morskih graničnih prijelaza uporedo s objavom potpisivanja sporazuma koji želi Saudijska Arabija.

Saudijski prijedlog sporazuma sadrži prijedlog o formiranju prijelazne vlade, višečlanog predsjedništva, tranzicijski period, predsjedničke izbore. Zauzvrat, Saudijska Arabija želi da se Husiji povuku iz San'e, Teiza i Hadide.
Al-Akhbar smatra da je iransko odbijanje ovog njihovog prijedloga pravi razlog što je Saudijska Arabija okupila ministre vanjskih poslova arapskih zemalja kako bi izdali zajedničko saopćenje kojim osuđuju iransku politiku.
Pripremio: Abdullah Nasup