SAFF

Islamofobični film „Dracula – Untold“: Drakula kao heroj, a Mehmed Fatih kao masovni ubica

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Nedim Botić
Na repertoaru bioskopa u našoj zemlji se odnedavno nalazi film „Dracula – Untold“ (Dracula – Neispričana priča). Sam naslov filma ukazuje na želju autora da publici ukažu na razloge Vlad Tepeševog prelaska na tamnu stranu, a o čemu se do sada navodno nije govorilo.
Na prvi pogled, pomislit ćete da se radi o samo još jednom u nizu pokušaja adaptacije legendarnog djela Brama Stokera na filmska platna. Međutim, nakon pogledanog trailera postaje jasno da se ovaj put iza priče o vampiru i krvoloku Vladu Tepešu, krije jasna antiislamska poruka.
Zaista, da čovjek ne zna da se radi o američkom filmu, pomislio bi da je scenario pisao neki haški osuđenik. „Dracula – Untold“ ponavlja identične konstrukcije koje je zloupotrebljavala ratno-huškačka četnička propaganda namećući mit o ‘islamskoj prijetnji’, o danku u krvi i turskoj zulumu, te pravednoj ‘potrebi’ kršćanstva da se odbrani tako što će s lica Zemlje izbrisati svaki trag postojanja muslimana.
Pogledajmo kako se na zvaničnoj stranici ovog ‘historijskog spektakla’ spominje njegov sadržaj: “Radnja filma smještena je u 1462. tijekom koje Transilvanija uživa u duljem razdoblju mira, vođena pravednim i poštenim Vladom III Tepešom, princem od Vlaške, i njegovom hrabrom suprugom Mirenom. Zajedno su svojoj zemlji donijeli mir i osigurali da njeni ljudi budu dobro zaštićeni, posebno od moćnog Otomanskog carstva koje želi zavladati svijetom. No kad sultan Mehmed II zatraži 1,000 dječaka kao danak u krvi, a među njima i Vladovog sina Ingerasa, Vlad će morati odlučiti hoće li učiniti isto što je učinio i njegov otac i odreći se sina ili će zatražiti pomoć čudovišta da bi pobijedio Turke i u konačnici prokleo vlastitu dušu na ropstvo.
Vlad odlazi u planinu, gdje susreće gadnog demona i započinje faustovsko cjenkanje kojim dobija snagu stotine muškaraca, brzinu zvijezde padalice i dovoljno moći da slomi neprijatelje. Međutim, zarazit će ga neugasiva žeđ za ljudskom krvlju. Ako se uspije suzdržati do kraja trećeg dana, vratit će se starome sebi, a možda će u tom vremenu uspjeti spasiti svoje ljude. No, popije li ljudsku krv, morat će lutati mrakom do kraja života i hraniti se samo ljudskom krvlju… i uništavati sve do čega mu je stalo.“
Za razliku od svih prethodnih izdanja, primjećujete da se masovni ubica i krvolok Vlad Tepeš ovaj svjetskoj publici predstavlja kao pozitivac (pravedni i pošteni vladar, heroj), čovjek koji je želio da spasi svoj narod i sina od muslimanskog zuluma.
Glavni negativac u filmu (nećete povjerovati) je glavom i bradom ponos ummeta, sultan Mehmed Fatih, koji se nalazi na čelu Osmanskog cartsva ‘koje želi zavladati svijetom’.
„Dracula – Untold“ ponavlja staru tezu o prijetnji islama svjetskom miru, te potrebi suprostavljanja miroljubivog kršćanskog svijeta ovoj nadolazećoj napasti. Na taj se način pravi paralela s današnjom situacijom u svijetu, te se publici jasno pokazuje da su muslimani oduvijek bili problematičnog ponašanja.
Poseban sadistički ‘užitak’ u traileru predstavljaju scene kada Dracula šalje legije šišmiša na Fatihovu vojsku, ubijajući hiljade muslimana. Kakvu poruku ove scene šalju omladini: „Sultan Fatih je htio da uništi civilizovani svijet. Vidiš, muslimani su uvijek su bili protiv nas. Muslimani su prava čudovišta, a ne Drakula, i zato je ok da ih ubijamo.“
Pogledajmo šta kako producent filma, Michaela De Luca ukazuje na razloge pravljenja ovog filma: “Još kao dijete želio sam otkriti kako se Dracula pretvorio u vampira, je li bio prvi, gdje su ostali. To je sočno, neodgovoreno pitanje na koje nema odgovora, čak ni u romanu Brama Stokera. Kad sam dobio scenarij, znao sam da je sjajan. Neispričana priča o porijeklu i nepoznato poglavlje o arhetipskom liku kojega svi poznajemo. Naravno, naša priča bavi se misterioznim moćima, ali ova priča počinje stvarnom životnom pričom o stvarnom heroju – to je Vlad III Tepeš, poznat i kao princ koji nabija na kolac.”
De Luca nastavlja: “Ova je priča puna ljudskosti, što ne biste očekivali od priče o Draculi – od trenutka kad ga upoznate, vidite da je Vlad emocionalno ljudsko biće, čovjek kojem je stalo i koji voli, ali je i nasilan i moćan.”
U stvarnosti, ovaj film je daleko od stvarne životne priče o ‘heroju’ Vladu Tepešu, već je prepun laži, fabriciranih podataka, te pogrešnih konstrukcija, od kojih ćemo ukazati na samo neke:
Film prikazuje osvajačku osmanlijsku vojsku, koja od pokorenih kršćana uzima djecu kao roblje i odvodi ih u Istanbul gdje konvertuju na islam. Jedno od njih je i dijete Vlada Tepeša. Ovo je jasna laž. Naime, Drakulin otac, Vlad Dracula II i njegovo porodica su bili vjerni turski vazali. Turci su čak ratovali protiv Janjoša Hunjadija, velikog neprijatelja Drakulinog klana, a sve s ciljem kako bi doveli Vlada II na prijestolje. Ne samo da Turci nisu bili neprijatelji Drakuline porodice, već su ih štitili.
Drga stvar, Drakulin otac nije bio prinuđen, već je dobrovoljno ponudio Osmanlijama da uključe transilvanijsku omladinu u svoje redove kao najjače vojne sile na svijetu. Čak je rado ponudio svoja dva sina, Draculu i Radua, turskom sultanu da služe kao janjičari i da se odgajaju kao muslimani.
Film dalje prikazuje kako Vlad Tepeš i Mehmed Fatih zajedno odrastaju na sultanovom dvoru, te kako je Mehmed oduvijek zavidio Drakuli na njegovoj snazi i sposobnostima. Kasnije će ga to navesti da tlači Drakulin narod, i pokuša zarobiti njegovog sina. To će ponukati Vlada da se okrene silama zla i postane vampir kako bi spasio sina i narod od turskog zuluma.
Ovo je takođe daleko od istne. Glavni razlog zbog kojeg se Dracula pobunio protiv saveznika je bilo zlato, novčana ponuda od 40 000 zlatnika ponuđena od strane pape, Pia II, kao nagrada za borbu protiv Turaka. Više o stvarnim historijskim činjenicama o Drakulinom životu možete pročitati u članku Shiblija Zamana – „Kako su muslimani ubili Draculu“, a koji je na bosanski jezik preveo Sejfuddin Dizdarević.
Nakon svega rečenog, svjesni smo da je „Dracula – Untold“ samo jedan pokušaj da se na temelju islamofobije zaradi koji dolar više, a muslimani prikažu u crnom svjetlu. Kao ummet Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, potrebno je da se zapitamo zbog čega dopuštamo stranim medijima da oblikuju naše stavove i prljaju našu historiju? Istina je da bez jakih medija ne možemo očekivati ništa drugo, osim pojedinačnih reakcija na uvrede i iskrivljavanja historije s kojima se susrećemo.
Na kraju ćemo citirati dr. Selmana El-Audu koji je rekao: „Svjetski mediji nam najgore ljude predstavljaju u najboljem svjetlu, kao iskrene predstavnike naših društava. Ljude koji su pošteni i iskreni predstavljaju kao nazadne, pokvarenjake i prijestupnike. Dok god mediji budu predstavljali naše učene ljude na takav neukusan način, naša će društva imati probleme”.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA