Islamska zajednica Kosova pozvala Ministarsvo vanjskih poslova da se ogradi od postupka ambasadora u Francuskoj

854

Islamska zajednica Kosova (IZK) reagovala je nakon što je ambasador Kosova u Francuskoj Qendrim Gashi objavio na Twitteru karikature poslanika Muhameda alejhiselam, ocjenivši da je taj čin neprihvatljiv i kažnjiv.

“Za nas kao Islamsku zajednicu ovaj čin je neprihvatljiv i kažnjiv, a takav čin samo povećava netrpeljivost, mržnju i nepovjerenje među ljudima, jer vrijeđanje, napadanje na druge, posebno kada je to povezano sa pitanjem vjere, ne predstavlja nikakvu vrijednost. Naš narod cijeni njegovanje tolerancije, razumijevanja, suživota i međureligijske harmonije, što je primjer za druge narode. Međureligijska harmonija koju njegujemo vjekovima može biti dobar primjer i drugim ljudima i društvima”, navodi se u saopštenju IZK.

Ističe se da taj primjer i vrijednosti treba da slijedi i ambasador Gashi. “Da ne čini suprotno, i svojim postupcima doprinosi netrpeljivosti i mržnji zasnovanoj na religiji. Tražimo od Ministarstva spoljnih poslova da se ogradi od djelovanja ambasadora Gashija, jer smatramo da je svojim djelovanjem ugrozio vrijednosti i principe kojima je naš narod vjekovima uspostavljao i gajio sklad i međureligijski suživot. Osuđujemo i krivično djelo protiv nastavnika francuskog jezika i istovremeno smo posvećeni tome da se naša uvjerenja ne koriste za mržnju i netrpeljivost, već za suživot, priznanje, poštovanje i ljubav”, dodaje se u saopštenju IZK.

Teolog Mustafa Bajrami nazvao je postupak ambasadora Gashija kukavičkim činom. “Kukavički čin ambasadora. Ovaj čovjek mora hitno da se vrati na Kosovo i preuzme odgovornost. Ni na koji način ne može da predstavlja mene ili moju porodicu. Snažno podržavam reakciju Islamske zajednice Kosova”, objavio je na Facebook nalogu Bajrami.

DEKLARATË PËR OPINION
Në fillimin e muajit të datëlindjes së Pejgamberit tonë të dashur Muhamed, kur ne dhe mbarë bota…

Posted by Bashkësia Islame e Kosovës on Monday, October 19, 2020