SAFF

Ispovijest ratnog zločinca – haram na duši je težak teret! /VIDEO/

Facebook
Twitter
WhatsApp


Halal je previše da tražim, ali se ja iskreno kajem, kaže presuđeni ratni zločinac Nikola Kovačević, koji je odležao 12 godina za krivično djelo zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima iHrvatima u Bosanskoj krajini.

Svoju opširnu ispovijest i svoje pokajanje odlučio je ispričati za novi dokumentarni film Avde Huseinovića, a pristao je govoriti i za Senzor.ba portal.
“Halal je krupna riječ. Licemjerno bi bilo da od žrtava i porodica tražim halala. Volio bih ako mogu da me razumiju”, izjavio je, a ekskluzivni intervju sa ovim ratnim zločincem pogledajte u videu ispod.

Sud BiH je 3. novembra 2006. godine osudio Nikolu Kovačevića na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Osuđen je za zločine počinjene od aprila do augusta 1992. godine na širem području Bosanske krajine, kada je učestvovao u odvođenju civila u koncentracioni logor Manjača, te njihovom mučenju i ubijanju u Sanskom Mostu.

Kako je kazao sudija Jukić, optuženi je zajedno s Milanom Martićem mučio civile u logoru `Betonirka`, udaravši ih pesnicama i naredivši da se između sebe tuku, nanoseći im patnju i bol. U školi `Hasan Kikić`, `Betonirki` i nakon dolaska u `Manjaču`, optuženi je formirao špalir za tuču.

`Na putu do logora ‘Manjača’ Kovačević je izdvojio nekoliko muškaraca i odveo u nepoznatom pravcu, dok je ostale ubacio u kamion pod ceradu, koju nisu smjeli podići, pa ih je tom prilikom nekoliko izgubilo život`, kazao je Jukić. Obrazlažući presudu sudija je kazao da je Vijeće uzelo olakšavajuće okolnosti da se optuženi, iako ima dvojno državljanstvo, dobrovoljno predao.

Optužnica Tužilaštva BiH Kovačevića, koji je u međuvremenu promijenio identit (ranije se zvao Daniluško Kajtez) tereti da je učestvovao u zatvaranju i mučenju civila, kao i odvođenju civila u logor `Manjača`. Prema navodima optužnice, Kovačević je kao ratni komandant jedne od jednica Vojske RS odgovoran za nestanak 16 Bošnjaka koji su tokom 1992. godine bili zatočeni u logoru `Manjača`.

Kovačević je optužen i za smrt 18 civila Bošnjaka koji su se tokom transporta iz logora `Betonirka` u zloglasnu `Manjaču` ugušili u kamionu

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA