IZ u Hrvatskoj i Sloveniji: Imami su dužni osiguravati da na namazima ne bude prisutno više od sto osoba

360

Mešihati Islamske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji pozvale su na poštivanje instrukcija nadležnih institucija u tim državama, s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom (COVID-19).

Tim povodom je na internet stranici Islamske zajednice u Sloveniji objavljeno da će se ta odluka primjenjivati i u prostorima u kojima se obavlja namaz.

– Obzirom da su ljudski život i zdravlje najvažniji, odlučeno je da se svi imami u Islamskoj zajednici u Republici Sloveniji moraju pridržavati uredbe koja ograničava okupljanja na 100 osoba u zatvorenim javnim prostorima.

– U prostorima Islamske zajednice u kojima se obavljaju namazi, imami su dužni osiguravati da u narednom trenutku ne bude prisutno više od sto osoba tokom zabrane. Odredba vrijedi do opoziva – navodi se u saopštenju.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj je takođe objavio uputstvo kojim se poziva na ozbiljno djelovanje.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović je uputio svim medžlisima dopis u kojem se ukazuje na preporuke nadležnih ministarstava, a posebno Ministarstva zdravstva Hrvatske te preporuke reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Huseina ef. Kavazovića.

Upozorio je da je neophodno strogo se pridržavati uputa Ministarstva zdravstva po pitanju higijene uopće, a posebno ruku te naložio da se u džamijama i mesdžidima osiguraju dezinfekcijska sredstva za ruke te izbjegava rukovanje. Također, da se osiguraju ručnici za jednokratnu upotrebu u abdesthanama a na vidna mjesta staviti obavijest hrvatskog Ministarstva zdravstva.

– Starije osobe su posebno rizična skupina, stoga, u vrijeme neposredne opasnosti i povećanog rizika za zdravlje nisu dužne dolaziti u džemat dok traje opasnost, čak ni na džumu namaz. Budući da džuma namaz predstavlja obavezu, obavljat će se najkraće moguće, da se zadovolje farzovi, a u slučaju potrebe, donijet će se posebna odluka za džumu namaz. Kod izlaska, izlaziti saff po saff, kako bi se izbjegla velika koncentracija ljudi na izlazu. Sva ostala okupljanja u džamijama/mesdžidima se odgađaju do daljnjeg – navodi se između ostalog u saopštenju Muftije Hasanovića.

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš na današnjoj sjednici Vlade je najavio novu mjeru suzbijanja širenja korona virusa, a to je odgoda ili ograničavanje okupljanja na skupovima sa više od 100 osoba.

Sličnu mjeru donijela je i Vlada Republike Slovenije uredbom o zabrani okupljanja u zatvorenim javnim prostorima, koja ograničava broj osoba na 100.