SAFF

Izetbegović: Drska izjava ambasadora Kalabuhova da BiH ne bi trebala u EU

Facebook
Twitter
WhatsApp

Flagrantnim i drskim miješanjem u unutrašnje stvari BiH nazvao je lider SDA Bakir Izetbegović izjavu ruskog ambasadora Igora Kalabuhova da BiH ne bi trebala ući u EU.
Izetbegović je to izjavio odgovarajući na pitanje u intervjuu Nacionalu, u kojem je opširno analizirao političku situaciju u BiH, a naročito krizu povjerenja Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH izazvanu neuspjehom pregovora o promjeni izbornog zakona BiH.

Nacionalov novinar Boris Pavelić zamolio je Izetbegovića i da komentira izjavu ruskog ambasadora Igora Kalabuhova, koji je, u autorskom tekstu za banjalučki “Glas Srpske”, 7. maja sugerirao kako bi građani BiH “trebali dobro razmisliti je li im potrebno članstvo u Evropskoj uniji”.

Izetbegović je Kalabuhovljevu izjavu nazvao “flagrantnim miješanjem u unutrašnje stvari BiH”.

– BiH se opredijelila za članstvo u EU i u NATO-u, i to konsenzusom u kojem su sudjelovali i predstavnici Srba iz RS. Konkretno, Dodikovi ljudi, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

To su naše državne strategije, službeni dokumenti BiH, koje provodimo. Čak je i drsko da ambasador to komentira, a kamoli da negira ta naša opredjeljenja – kazao je predsjednik SDA.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA