petak, 25. novembar 2022 / 1. džumade-l-ula 1444

SAFF

Izetbegović: Nije mudro popustiti željama stranaca radi komadića vlasti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kazao da na današnji dan treba poslati poruku da ipak stvari idu, sporo i ne tempom kojim bi bili zadovoljni, ali da idu u pravom smjeru.
– Poruku optimizma treba poslati na današnji dan, jer stvari u BiH se polagano normaliziraju. Neki relikti fašizma se polako i dalje uklanjaju, poput imena ratnih zločinaca ulicama Mostara, koja su konačno uklonjena. Otpori su veliki, ali mi to postupno vodimo naprijed – kazao je Izetbegović novinarima nakon što je položio cvijeće na Mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Poručio je i da je potrebno sačuvati jedinstvo na bazičnim stvarima “kada je u pitanju takozvani probosanski front političkih stranaka u BiH”.

– Dakle, da se u borbi za vlast ne zaborave ove temeljne vrijednosti koje su začete prije 79 godina u Mrkonjić Gradu i koje su zatim odbranjene diljem BiH u ratu od ‘92. do ‘95. godine. Također, obaveza u odnosu na međunarodnu zajednicu da ne posustaju, da se ne povlače pred snagama fašizma koje, recimo, nagrađuju, odlikuju ratne zločince. Neka sebi ne dozvole takve stvari. Neka budu zajedno sa nama u jednom frontu koji će od BiH napraviti ono što je BiH bila i što je bio primjer za Evropu koja se danas ujedinjuje – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da je BiH stotinama godina funkcionirala kao zemlja ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana.

– Dakle, Sarajevo je bilo, kako kažu, mali Jerusalem. Nisu nas međunarodna zajednica i OHR natjerali da gradimo crkve, džamije i sinagoge jedne pored drugih. To je jednostavno bilo dio nas i treba da bude dio nas – zaključio je Izetbegović.

Komentirajući proces formiranja vlasti bez SDA, Izetbegović je kazao da to ne bi bilo dobro naglašavajući da je SDA pobjednička stranka.

“Vidjet ćemo kako će se to završiti. SDA je pobjednička stranka, pogledajte sve liste Državnog parlamenta, Federalnog parlamenta, kantonalnih. Duplo je jača od sljedeće probosanske stranke. Nije uredu, nije mudro i odgovorno izbacivati bazičnu stranku i to će sigurno imati svoje posljedice. Nije riječ o izbacivanju SDA, već izbacivanja volje patriotskog jezgra koje SDA predstavlja, svega što je SDA radila u 32 godine za ovu državu. Nije mudro popustiti željama nekih stranaca zarad komadića vlasti koja će biti teška u sljedeće četiri godine. Vidjet ćemo da li će to uspjeti”, kazao je.

Ponovio je stav da osmorka “trčkara za HDZ-om u nastojanju da formira vlast i da to nije ono što su očekivali oni koji su glasali za osmorku”.

Govoreći o dolasku evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija u Bosnu i Hercegovinu sljedeće sedmice, izjavio je da je simboličan korak to što je preporučeno da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

Brojne delegacije danas su, povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, položile cvijeće na Mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, te odale počast poginulim braniteljima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA