subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Izetbegović: Nije problem u presudama, nego u nastojanjima da se izjednači krivica i revidira istina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas oslobađajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu Armije Republike BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ARBiH Sabahudinu Muhiću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine.

Fena je nakon izrečene presude i reakcija koje su uslijedile zatražila komentar od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

– Onima koji izriču teške riječi i optužbe na račun sudova i presuda svrsishodnije bi bilo da se iskreno zapitaju zašto međunarodni i bh. sudovi dosljedno donose presude kojima iste ljude oslobađaju od istih optužbi. Očito je da je to tako zato što nema dokaza da su optuženi pripadnici Armije RBiH počinili zločine koji im se stavljaju na teret. I zato su sudske odluke – i u Hagu, i u Ženevi, i u Londonu, i u Beču, i u Sarajevu – takve kakve jesu – naveo je u pisanoj izjavi za Fenu Bakir Izetbegović.

On ističe da je krajnje licemjerno napadati pravosudne institucije zbog nepostojanja dokaza kojima bi se sudskim putem mogla revidirati istina i izjednačiti krivica za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

– Kao i do sada, nastavit ćemo zagovarati princip da se svakome ko je osumnjičen za bilo koji ratni zločin mora pravično suditi, bez obzira o kome se radi. To što se sudske odluke ne podudaraju sa nečijim pokušajima revidiranja istine samo potvrđuje da problem nije u sudovima i njihovim presudama, nego je problem evidentno u nastojanjima da se izjednači krivica, što podriva proces pomirenja – zaključuje Izetbegović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA