Izetbegović otkrio šta mu je tražio Senad Šepić i kako je Fuad Kasumović širio strah od Vatikana / VIDEO/

5176

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik TV1 govorio je o dvije godine mandata aktuelne vlasti, prošlim i eventulano novim političkim krizama, odnosima na relaciji između Bošnjaka i Hrvata, SDA i HDZ-a. Otkrio je i šta je spreman, a šta nije prihvatiti kada su u pitanju zahtjevi Dragana Čovića i o kakvim se “paketima“ može razgovarati. Također, Izetbegović se osvrnuo i na izjave Senada Šepića i Fuada Kasumovića.

“Jako mnogo smo učinili da pređemo preko dosta toga što je Šepić radio i nastavit ćemo u odnosu na ostale. On je sam sebe isključio iz SDA. Ne možete praviti novu stranku i takve kvalifikacije davati od SDA i biti u SDA. On će krenuti, ali ne znam koliko će imati uspjeha. Znam samo da to može biti na štetu bošnjačkog korpusa. Priča o multietničkoj stranci koja će dobiti podršku u RS i gdje je bila Herceg – Bosna je neutemeljena i do sada to nažalost nikome nije pošlo za rukom. I iz SDA su se izdvajale stranke koje su vodili markantni lideri. Biznismen, svjetski bogataš i osnivač Bošnjačkog instituta Adil Zulfikarpašić. Zatim jedan vodeći intelektualac poput Muhameda Filipovića je pravio LBO. Poslije njega je politička zvijezda poput Harisa Silajdžića… Gdje su te stranke danas? SDA ima 320 hiljada glasova. Kompletnu vertikalu.

Šepić ništa u životu nije radio sem što je pričao. Nema ništa da kaže da je konkretno napravio da se uopće uporedi sa ljudima koji su ranije pravili stranke. Najmarkantniji program koji je Šepić radio u SDA je bila akademija. Danas traga od toga nemamo. Nemamo spiskove ljudi, snimka, ni finansijskog niti bilo kakvog izvještaja. Ništa iza njega nije ostalo. Svaki put kada je došao do mene bio je neki lični zahtjev. Nije bilo priče – kako da zaustavimo iseljavanje omladine, kako da ubrzamo evropski ili kako da gradimo autoput. Nego je bilo – bi li Šepić mogao biti potpredsjednik, bi li mu se moglo dati da vodi kampanju, bi li mu se moglo dati da bude ministar civilnih poslova, ako ne on će zaustaviti imenovanje Vijeća ministara… Dok mi to nije sve dosadilo. Uvijek lični zahtjevi čovjeka koji ništa posebno u životu nije uradio.

Ili pak Fuad Kasumović iz Zenice. Njemu je sve jednostavno, svaka druga riječ mu je jednostavno. On će jednostavno uzeti Srbe iz Banjaluke. On će on će jednostavno uzeti Hrvata. On će jednostavno napraviti jednu multietničku stranku. On će jednostavno spriječiti rat. Slušam čovjeka koji je kampanju pravio prije pet godina, a mi ga upozoravali, kada je govorio da se u Vatikanu pravi poseban program protiv Bošnjaka i da se iduće jeseni moramo puške hvatati. upozoravali ga i Tihić i ja da ne radi takve stvari, a danas priča kako će neko zaratiti u BiH i on će jednostavno napraviti neku multietničku stranku.

U ovoj državi ništa nije jednostavno. Naročito ne izvući neke ljude iz već etabliranih stranaka koji će, poput Kasumovića i Šepića, napraviti alternativu”.