Izetbegović pitao Čovića o Herceg-Bosni: “Rekli su da treći entitet može napraviti jedino loša politika Bošnjaka“

1982

U Mostaru je okončan sastanak delegacija SDA i HDZ-a na kojem je razgovarano o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH.

Bakir Izetebegović je nakon sastanka kazao kako je zadovoljan održanim sastankom, te je potvrdio kako će se već naredne sedmice održati sastanak između SDA, HDZ-a i SNSD-a.

“Vjerujem da ćemo imati sastanke koJi se tiču podjele resora u Vijeću ministara, već danas imamo sastanak u Sarajevu na nivou zamjenika predsjednika stranaka SDA i SNSD-a, tako da idemo korak po korak. Ostat će još uvijek nedefinisano pitanje aktivacije MAP-a za članstvo u NATO-u, nadam se da ćemo i tu naći rješenje i da ćemo konačno biti u situaciji da formiramo Vijeće ministara i da spriječimo jednu krizu koja očigledno dobija svoju fizionomiju”, kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju nivo Federacije BiH, Izetbegović je istakao kako HDZ insistira na Izbornom zakonu.

“HDZ insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definiše rješenje Izbornog zakona, koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda. Ta se stvar mora uraditi, ali paralelno s njom treba se riješiti i pitanje presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu koje su stare već skoro deceniju. To su stvari koje mi nismo uspjeli riješiti u posljednjih sedam godina, ne moramo ih riješiti ni za sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti da možemo napraviti rješenje koje će trasirati put da se to u parlamentima i usvoji”, smatra Izetbegović.

On je dodao kako je uvjeren da je danas napravljen jedan iskorak u pitanjima formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou, te se složio s Čovićem da su imali jedan “neobično iskren razgovor kakav do sada nisu imali”.

“Kazali smo neke stvari i vidjeli da tu ima bespotrebnih nesporazuma. Potrebna nam je jedna frekventnija komunikacija i jedan iskreniji nastup u odnosu jednih na druge. Razgovarali smo i o nekim vrućim temama; oživljavanja Herceg-Bosne, trećeg entiteta, kanala Herceg-Bosna… Zadovoljan sam odgovorima koje sam dobio. Od strane HDZ-a sam dobio odgovor da HDZ ne kani praviti treći entitet i da ih, kao što oni kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ih ponovo okrenuti u tom smjeru. Što se tiče same televizije Herceg-Bosne, ona odavno postoji. Imamo 100 kanala, pa evo i ovaj 101. On nije novoformiran nego je to jedan stari kanal”, kazao je Izetbegović.

(Vijesti.ba )