Izetbegović sa zvaničnicima Azerbejdžana razgovarao o jačanju ekonomske saradnje

112

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović boravi u posjeti Azerbejdžanu. Sastao se sa zamjenikom premijera Alijem Ahmadovom i ministrom vanjskih poslova Jeyhunom Bayramovom. Razgovarali su o otvaranju ambasade Azerbejdžana i ekonomiji.

Zamjenik premijera Azerbejdžana Ali Ahmadov je iskazao poštovanje prema Bosni i Hercegovini i napretku koji je država ostvarila u posljednje dvije decenije, istaknuvši da s velikom pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini te da Azerbejdžan snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Izetbegović se prethodno sastao s predsjednicom Nacionalne skupštine Azerbejdžana Sahibom Gafarovom.

Čestitao je Ahmadovu i građanima Azerbejdžana na uspješnoj reintegraciji svog teritorija tokom posljednjeg oslobodilačkog rata, iskazavši očekivanje da će u što skorijem periodu na tim prostorima uspjeti izgraditi neophodnu infrastrukturu i stvoriti uvjete za život stanovništva.

Tokom sastanka s ministrom vanjskih poslova Azerbejdžana Jeyhunom Bayramovom razgovarano je o planiranom otvaranju ambasade Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini i obratno, što bi, kako je ocijenjeno, doprinijelo daljnjem jačanju odnosa dviju država.

Izetbegović i Bayramov su također razgovarali o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana u oblastima poput metalske, namjenske i drvne industrije, energetike i turizma, te o mogućnosti uspostavljanja direktne avionske linije koja bi povezivala dvije države.

Izetbegović je zvaničnicima Azerbejdžana uputio poziv na uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.