Izraelski general: Bitka protiv korone – najteži dani za Izrael još od Oktobarskog rata

651

Istaknuti izraelski general naglasio je da je bitka koju izraelska vlada vodi protiv epidemije korone najkritičnija za Izrael od rata u oktobru 1973., napominjući da izraelski koncept sigurnosti, koji je zasnovan na “kratkom ratu i jasnoj odluci”, neće pobijediti koronu.

Šef izraelskog Instituta za nacionalnu sigurnost i bivši šef obavještajnog odjela, general u rezervi Amos Yadlin rekao je danas u uvodniku lista Yedioth Ahronoth: “Da smo se našli na početku trećeg libanskog rata ili pred iranskim ostvarenjem nuklearne moći ili u sukobu u Gazi, sigurnosni koncepti, akumulirano iskustvo, mehanizmi upravljanja i kontrole krize bili bi nam jasni, ali izazov koji nam se dogodio nije rezultat sigurnosne stvarnosti, već ima značajne implikacije na polju nacionalne sigurnosti, u širem smislu te riječi, i može se rješavati iskustvom, alatima i mehanizmima koje je Izrael razvio u suočavanju sa sigurnosnim izazovima.”

Ipak, general je upozorio: “bitka protiv korone je najveće uznemirenje za Izrael od Oktobarskog rata. Virus nije vojska, ali da bi ga porazili potrebno je usvojiti koncepte koji nam pomažu da na političkoj i vojnoj razini vodimo opasne, složene, skupe i neizvjesne bitke”.

Prvi korak, prema Yadlinu je definiranje  jasnih ciljeva za bitku, bez kojih će se napori gubiti i učiniti neefikasnim, a možda čak i više štetnim nego korisnim. Po njemu, treba identificirati dva strateška cilja: zaštitu života i zdravlja javnosti, što podrazumijeva održavanje kontinuiteta djelovanja i ekonomije, uključujući sigurnosnu spremnost; i nastavak ekonomske aktivnosti što prije bude moguće.

On je istakao da razuman scenarij pretpostavlja da prvi val zaraze još nije dostigao svoj vrhunac i da će trajati nekoliko mjeseci, a najnovije istraživanje pretpostavlja drugi i ozbiljniji val s početkom jeseni, a koji će se nastaviti do sljedeće zime.

Napomenuo je da će Izraelu za “pobjedu biti potrebna ne samo ispravna taktika i uspješna blokada, koja će dati vremena, već opća strategija za najmanje godinu dana naprijed i pravilno korištenje vremena u pokušaju pronalaženja uravnotežene tačke djelovanja zdravstvenog i ekonomskog sektora“.

„Trenutno je najveći jaz u rješavanju virusa u obavještajnom sektoru. Slika epidemije koja se odražava u medijima koncentrirana je na dijagnosticirane pacijente, ali čini se da je realni broj mnogo veći”, ističe general, koji je naglasio da “upravljanje krizom zasnovano na djelimičnim i nespecifičnim informacijama donosi ekonomsku štetu širokih razmjera, a dobre informacije mogu garantirati fokusirano djelovanje.”

“Za razliku od rata protiv vanjskog neprijatelja, sve informacije i strategije u ratu protiv trenutnog neprijatelja moraju biti javne i poznate javnosti”, kazao je i dodao kako smatra da je “postepeno uvođenje izraelske vojske u zadatke borbe protiv epidemije ispravan korak, sve dok se fokusira na područja u kojima ima relativnu prednost “.