Izraelski „pametni zid“ oko Gaze

496

Piše: Abdullah Nasup

Izraelska televizija Kan piše kako je, nakon što je u ratu protiv Gaze 2014., otkrivena opasnost podzemnih tunela, Izrael započeo gradnju „pametnog sigurnosnog zida“ koji će okruživati Gazu, prenosi arapski portal Arabi21.

Prema navodima ove televizije, izraelski ministar sigurnosti iznio je očekivanje da će ovaj „pametni zid“ biti dovršen u nekoliko narednih mjeseci.

Izraelski vojni centar za cenzuru vijesti dozvolio je da se u javnost puste informacije u kojima se navodi da na ovom projektu 24 sata dnevno radi nekoliko hiljada radnika, da se u ovom projektu koristi 100 preciznih inžinjerskih mašina.

Ukupna dužina zida koji se postavlja iznad i ispod zemlje je 60 kilometara, dok je do sada izgrađeno 43 kilometra. U gradnju zida utrošeno je tri miliona i sto hiljada tona zemlje, te 140.000 tona željeza. Za potrebe izgradnje zida u njegovoj blizini formirano je nekoliko betonara, radi brže i efikasnije opskrbe radilišta. Prema prilogu izraelske televizije, ovo je jedan od najvećih graditeljskih projekata Tel Aviva.

Visina zida od površine zemlje je šest metara, opremljen je savremenim tehnološkim pomagalima poput naprednih senzora i sistema uzbunjivanja, kao i „drugom naprednom tehnologijom koja ne može biti otkrivena javnosti“. Glavni dio projekta je dio zida koji se nalazi u zemlji i ide u dubinu od „nekoliko desetina metara, a precizna informacija o njegovoj dubini je sigurnosna tajna“. I, upravo u tom podzemnom dijelu zida smještena je navedena tehnologija za praćenje i kontrolu kretanja. Prema izraelskoj sigurnosnoj procjeni, kada zid bude dovršen, više ne će biti moguće kopati tunele ispod njega, jer tehnologija koja je u njega ugrađena može otkriti svaki pokušaj kopanja tunela u njegovoj blizini.

Predstavnici izraelske vojske tvrde da je do sada tokom gradnje ovog zida otkriveno više od 17 tunela.

Pored ovog zida na kopnu, Izrael gradi i zid na moru duž obale Zikima. Ovaj zid gradi se na 200 metara udaljenosti od obale, njegova baza široka je 50 metara, visok je šest metara iznad površine mora i, prema navedenoj izraelskoj televiziji, opremljen je „najsavremenijom tehnologijom za kontrolu granice“.

Prema procjeni izraelske vojske, rad na ovom projektu je izrazito rizičan, pa svi radnici moraju nositi zaštitnu opremu koja uključuje pancirne prsluke i šljemove.

Na portalu izraelske televizije i24 navodi se kako „izraelski sigurnosni sektor još uvijek nije spreman da objavi konačni datum završetka projekta“.