Jalijaški trikovi Milana Tegeltije: Neki članovi VSTV-a dobili prijetnje, ja sam među njima

279

Panel diskusija na temu slobode vjeroispovjesti i nošenja vjerskih obilježja u kontekstu odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o zabrani isticanja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, održana je danas (9.2.2016.) u Sarajevu. … – See more at: http://www.akos.ba/aktivnosti/obrazovanje/akos-organizovao-panel-diskusiju-o-zakljucku-vstv-a#sthash.e9om8EW0.dpuf

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH na početku današnje sjednice ovog tijela osvrnuo se na veliku polemiku koja se ovih dana vodi po pitanju nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, prenosi Avaz.ba.

Tegeltija je kazao da se radi o krivoj interpretaciji njihove odluke, da VSTV nije donijelo zakon već da je pozvalo na njegovo poštovanje. On je naglasio da se javnost fokusirala samo na hidžab, iako se njihov poziv odnosi na sva vjerska obilježja.

Tegeltija zna dobro kako promijeniti fokus interesa javnosti, a za to su najbolje tvrdnje o dobivanju prijetnji i o ugroženosti sigurnosti. “Mnogi članovi Vijeća su me obavijestili da u svojim sredinama trpe pritiske zbog ovoga. Neki su dobili javne prijetnje, među njima sam i ja”, kazao je Tegeltija.

On je još dodao da se u međuvremenu VSTV-u ponovo obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je pokazao interes za saradnju. Tegeltija je izrazio nadu da će se delegacije VSTV-a i Islamnske zajednice, odnosno drugih vjerskih zajednica u skorije vreme sresti kako bi razgovarali o ovoj temi.