Jedanaesta godina projekta “Dajte im razlog za osmijeh”- 550 ruksaka za povratničku djecu

145

Danas već prepoznatljivi projekat  “Dajte im razlog za osmijeh”  koji sprovodi Udruženja građana “Svitanje” započeo je 2009. godine, a svrha projekta je prikupljanje i podjela školskog pribora djeci u povratničkim mjestima u manjem bh. entitetu sa ciljem da se pomogne povratak i da se podrži školovanje i obrazovanje povratničke djece te da se da moralna podrška povratnicima i njihovim porodicama. Do ove, 2019. godine podijeljeno je preko 3500 ruksaka sa školskim priborom. Vrijednost jednog ruksaka je 50 KM.

Ove godine Projekat je ušao u jedanaestu godinu, te s pravom možemo reći kako ga je prepoznalo mnogo kompanija kako u Bosni i Hercegovini, tako i u dijaspori.

Projekat su i ove godine podržala dva vakufska udruženja iz Turske Hamilik Okul Vakfi kao i Bogazici Yoneticiler Vakfi. Od ove godine, možemo reći da imamo novog partnera u projektu a to je džemat BKC Frankfurt, kojem se zahvaljujemo na nesebičnoj donaciji za našu djecu. Pored ovih donatora, želimo se zahvaliti kompaniji Konzum koja nam je ove godine ustupila svoje markete za dežuru, kao i Robot-Rajlovac. Zahvaljujemo se i našim sugrađanima koji svake godine napune naše korpe školskim priborom te kupuju pribor kao što kupuju i svojoj djeci. Kao i do sada, s nama je bio džemat Tabačkog mesdžida koji je na svojim predavanjima i halkama skupljao pribor za našu akciju.

U promovisanju projekta učestvovali su i imami lokalnih zajednica u manjem bh. entitetu a koji svake godine dostave spisak djece kojima je ruksak potreban.

Naš projekat je veoma obiman te bez rada volontera i koordinatora on ne bi bio ovako uspješan. Ove godine u akciji je učestvovalo oko 100 volontera, a podijeljeno je 550 ruksaka.

Mjesta koja smo obišli ove godine bila su sljedeća: Busovača, Vitez, Livno, Hodovo, Stolac, Vrbanjci, Međeđa, Foča, Ustikolina, Kozarac, Prijedor te gornji Kotorac.

Naša djeca, bez obzira gdje žive u našoj dragoj domovini, zaslužuju samo najbolje uslove za učenje i napredovanje. Mi se trudimo omogućiti osnovna sredstva a samo zajedništvom im možemo omogućiti da sutra postanu uspješni pojedinci u našoj zajednici.

Na kraju se zahvaljujemo i medijima koji su izvještavali o našim akcijama kao i Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo na čelu sa hafizom Kenanom Musićem koji su podržali projekat.

Od malih koraka nastaju veliki ljudi…..

Kompletnu fotogaleriju pogledajte OVDJE