Jemenski Huti tvrde da su napali aerodrom u Abu Dabiju, UAE demantuje

1552

Zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata demantovao je navode da su jemensko-šijski teroristi Huti, koje podržava Iran, napali međunarodni aerodrom u Abu Dabiju.
“Aerodrom funkcioniše uobičajeno”, rekao je neimenovani zvaničnik Reutersu.

Prethodno su Huti objavili snimak navodnog napada dronom na aerodrom u Abu Dabiju.

VIDEO: Snimak navodnog napada na aerodrom u Abu Dabiju

Napadi na Saudijsku Arabbiju

Saudijska Arabija jučer je presrela i uništila dron opremljen eksplozivom upućen u tu zemlju iz Jemena, rekao je portparol arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv pobunjenika Huti u Jemenu, prenijela je agencija Beta.

“Saudijske zrakoplovne snage presrele su i uništile dron pun eksploziva koji su uputili Huti u pravcu aerodroma Najran“, rekao je pukovnik Turki al-Maliki, prenosi zvanična saudijska agencija SPA.

Televizija Al Masirah, pod kontrolom Huta, javila je da se radi o trećem napadu na aerodrom Najran u posljednja 72 sata.

U utorak su Saudijci javili da su jemenski pobunjenici napali dronom punim ekspolziva “civilni objekat” u provinciji Najran, i da nije bilo žrtava.

Al Masirah je javila da je dron pogodio skladište oružja kod aerodroma Najran. Ta televizija navodi da je meta današnjeg napada bio sistem protuzračne odbrane Patriot.

Pukovnik Maliki je rekao da su pobunjenici napali civilni aerodrom i upozorio da će biti odgovora na taj napad.

Rijad od 2015. predvodi koaliciju koja se u Jemenu bori protiv šijskih terorista Huta u podršci međunarodno priznate vlade.

Hute podržava Iran i oni drže pod kontrolom velike dijelove teritorije Jemena na zapadu i na sjeveru, kao i glavni grad Sanu.

Napadi dronovima pokrenuti su u kontekstu jačanja tenzija u Zaljevu.

Huti su preuzeli odgovornost za napad dronom koji je 14. maja oštetio naftovod u Saudijskoj Arabiji, dva dana nakon misteriozne sabotaže četiri tankera na ulazu u Zaljev.