SAFF

Junuz Kečo, zlatni ljiljan Armije RBiH: Kako je poginuo Kuduz /VIDEO/

Facebook
Twitter
WhatsApp


Junuz Kečo, prema čijoj sudbini su Abdulah Sidran i Ademir Kenović snimili kultni film “Kuduz”, bio je heroj odbrane Bosne i Hercegovine.

Početkom ratnih dešavanja 1992. godine, pobjegao je iz zatvora u Foči, zajedno sa još petoricom zatvorenika. U redove Teritorijalne Odbrane Bosne i Hercegovine priključio se 4. aprila 1992. godine i u Lepenici je odmah formirao diverzantsko – izviđačku grupu kojom je komandovao i koju je vodio u mnoge akcije. Borci ga opisuju kao izuzetno hrabru osobu koji je imao nevjerovatan osjećaj opreznosti.

Tokom bitki za Oštrik, Volujak i Košćan, Kečo je dva puta ranjen. Doktori su mu naredili strogo mirovanje u bolnici i liječenje.

Međutim, Kečo je pobjegao i iz bolnice te pješice došao na položaje Armije Republike Bosne i Hercegovine i nastavio voditi svoje borce. Njegov saborac Ifet Huseinović svjedoči da je po povratku na položaj rekao: “Ne volim miris lijekova”.

Prema svjedočenju borca Mehmeda Fiše, jedne prilike je iz komande stigla naredba da se Kečina jedinica povuče sa Koščana. Međutim, Kečo je jedini odbio tu naredbu i sam čuvao liniju sa dva automata sve do dolaska pojačanja.

Njegova jedinica je bila toliko slavna i hrabra da ju je komanda često slala u borbu i protiv srpskog i hrvatskog agresora. Poginuo je 19. avgusta 1993. godine nadomak svoje porušene kuće u Gornjem Žeželevu u Lepenici, zajedno sa svojom pastorkom Sanelom.

Snajperista Hrvatskog vijeća odbrane upucao je prvo Sanelu, a kada joj je Kečo pritrčao u pomoć, da je izvuče, ubio je i njega.

Za ratne zasluge odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA