Kadirov napravio predstavu na televiziji sa mladićima-pristalicima ISIL-a i njihovim roditeljima (VIDEO)

130

Poznat po svojim ispadima čečenski predsjednik Ramzan Kadirov napravio je ovih dana predstavu za javnost u kojoj,na sebi svojstven način, pokušao odgovoriti grupu mladih Čečena od namjere da se pridruže ISIL-u. Cijeli je događaj prikazan uživo u centralnoj informativnoj emisiji državne televizije Grozny.tv

Na snimku pomenute televizije proruski čečenski lider Kadirov poredao je nekoliko mladića na jednu stranu, a njihove roditelje i imame na drugu stranu.
Mladići su,navodno, osumnjičeni da su putem društvenih mreža pokušavali stupiti u kontakt s ISIL-om. U teatralnom govoru Kadirov je naglasio kako su mladići zavedeni zbog svoje nepromišljenosti i neiskustva što ga čudi jer, kako je naglasio, ‘mladići dolaze iz poštovanih porodica’.

Čečenski predsjednik posebno se obratio jednom od mladića rekavši mu kako ‘ISIL regrutuje neuke mladiće labave volje’ obraćajući mu se pritom u lice povišenim glasom kojim je ustvrdio kako u Čečeniji nema mjesta za one koji pomišljaju pridružiti se ISIL-u.

Nakon Kadirova govorili su i roditelji mladića koji su naglasili kako su se trudili odgojiti djecu kako bi postali moralni stubovi društva posvećeni islamu i korisni pripadnici društva. Zaključivši kako ‘ne trebaju sinove koji su izdali porodicu, prijatelje, islam i čečenski narod’.

Kadirovljev strah nije bez razloga budući su ruske tajne službe upozorile čečenskog predsjednika kako čelnik sjevernokavkaskih salafista Imarat Kavkaz usko sarađuje s ISIL-om te kako se dosad već 400 Čečena pridružilo islamističkim militaristima u Siriji.