Kadirov tražio od Fejzića da Bošnjaci ne idu sa strankom Mila Đukanovića

1278

Predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov lobirao je početkom novembra kod reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića da Bošnjačka stranka napravi koaliciju sa opozicijom u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda od više diplomatskih izvora iz Beograda i Rusije.

Kadirov, koji je izuzetno blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tokom razgovora sa Fejzićem interesovao za mogućnost da Bošnjačka stranka napravi otklon od Demokratske partije socijalista i podrži opoziciju, uključujući i postizborni savez sa proruski orjentisanim Demokratskim frontom.

Uticaj

Prema saznanjima Pobjede, Fejzić je Kadirovu tokom razgovora saopštio da nije član niti jednog organa Bošnjačke stranke i da nema uticaja na odluke nacionalne stranke bošnjačkog naroda.

– Fejzić je objasnio Kadirovu da je reis Islamske zajednice – u kojoj su muslimani Bošnjaci, muslimani Albanci i muslimani Crnogorci, i da ne može uticati na odluku njihovih stranačkih organa – rekao je izvor Pobjede.

Izvor Pobjede blizak opoziciji tvrdi da neuobičajena inicijativa Kadirova nije iznenađenje već diplomatska akcija, koordinisana sa ostatkom opozicije, prvenstveno liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, koji imaju odlične kontakte u Moskvi i ruskoj Dumi.

Razgovori

– Upravo u tom periodu Demokratski front i Demokratska Crna Gora su intenzivirali kontakte sa dijelom Bošnjačke stranke predvođenim gradonačelnikom Plava Orhanom Šahmanovićem, koji se snažno zalagao za pravljenje Vlade sa opozicijom – tvrdi izvor Pobjede.

Sa Šahmanovićem su u odvojenim razgovorima u ime Fronta i Demokrata razgovarali Nebojša Medojević i Aleksa Bečić.

Tačka na tu priču je stavljena odlukom Glavnog odbora BS koji je ubjedljivom većinom – 63:14 – donio odluku o koaliciji sa DPS-om.