Kakve eksperte ima novi Krizni štab KS: Doktorica koja je magistrirala prije tri mjeseca u Foči

926

Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Haris Vranić je prije nekoliko dana imenovao novi Krizni štab Kantona Sarajevo. U obrazloženju za medije navedeno je da je “prošli Krizni štab raspušten zbog loših odluka”. Dr. Haris Vranić je nakon imenovanja na funkciju ministra obećao da će novi Krizni štab KS biti sastavljen od eksperata.

Međutim, odmah pri imenovanju novih članova postalo je jasno da su priče o ekspertima samo predstava za javnost.

Predsjednik Kriznog štaba KS je ministar Haris Vranić, prof. Aida Pilav, specijalista epidemiolog Aida Pitić, specijalista infektolog Ednan Drljević, specijalista pneumoftiziolog Gorana Krstović, specijalista interne medicine Denaida Ovčina-Šabanović, genetičar Lejla Pojskić-Kapur i Amra Isić.

Osim što su dali poseban značaj penzioniranom doktoru iz Zenice Ednanu Drljeviću koji je sklon blaćenju bivših članova Kriznog štaba i koji nema važeću licencu za rad u Kantonu Sarajevo, imenovanje doktorice Gorane Krstović je svojevrsni skandal.

Naime, Gorana Krstović je do 2018.godine radila u bolnici Srbija u Istočnom Sarajevu. Osim toga, teško je za nju reći da je ekspert, naročito kad se zna da je tek u septembru prošle godine magistrirala na Medicinskom fakultetu u Foči. I da sve bude još šokantnije, ministar Vranić je “izbacio” iz Kriznog štaba prave eksperte kao što je doc. dr. Rusmir Baljić, univerzitetski profesor, šef Infektivne klinike na KCUS-u i vodeći ekspert u ovoj oblasti, zatim direktore zdravstvenih ustanova bez kojih će biti teško sprovoditi propisane mjere.

Tako se priča novih vlastodržaca u Kantonu Sarajevo o ekspertima svela na obični cirkus. Nažalost, cijenu ovakvog cirkusa mogli bi platiti građani Sarajeva svojim životima.