SAFF

Kancelar Kurz prekida saradnju sa Dodikovim saveznikom Stracheom

Facebook
Twitter
WhatsApp

Austrijski kancelar Sebastian Kurz odbacio je mogućnost daljnje saradnje sa zamjenikom kancelara Heinz-Christianom Stracheom nakon što je obznanjen skandal kojim je otkriveno da je ruskim “investitorima” predlagao poslove koji nisu legalni u zamjenu za političku podršku, saznaje njemačka agencija dpa.

Nejasno je da li će kancelarova odluka dovesti do raspada vladajuće koalicije između Kurzove konzervativne Narodne partije i Stracheove krajnje desničarske Slobodarske stranke Austrije, ili će samo potaknuti Stracheovu ostavku kao zamjenika kancelara. Strache je, inače, poznat kao prijatelj i saveznik lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Skandal je objavljen u njemačkim medijima u vidu snimka na kome se vidi kako Strache nudi ugovore o infrastrukturi ženi koja se predstavlja kao bogati potencijalni donator iz Rusije.

Na sastanku sa njima bio je i Johann Gudenus, istaknuti član stranke i u to vrijeme zamjenik gradonačelnika Beča. Gudenus je oženjen Banjalučankom Tatjanom Tajčić, a vjenčanju je u maju 2017. godine u Banjoj Luci prisustvovao i Milorad Dodik. Sastanku na Ibizi prisustvovala je i Tajčić, što se vidi na snimku.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA