Kardiiohirurg na KCUS-a Mirsad Kacila mjesečno primao 15.300 eura!?

1422

U vrijeme otvaranja Centra za srce tadašanji generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Faris Gavrankapetanović i šef Centra za srce, kardiohirurg Mirsad Kacila, najavljivali su da će “sarajevski Centar postati regionalno prepoznatljiv”. Da li je postao? Ne bi se reklo, piše B portal te iznosi šokantne tvrdnje o visini honorara doktora Kacile.

Prema dostupnim dokumentima i izvještajima o radu, vidljivo je da je u to vrijeme popunjenost kreveta u Centru bila minimalna. U prosjeku se radila tek jedna operacija dnevno. Visoka smrtnost pacijenata također je jedan od problema o kojima se nije previše govorilo. Od “regionalne prepoznatljivosti” nije bilo ništa. “Prepoznatljivost” se nije desila ni na nivou BiH, pa nije čudo da sve veći broj pacijenata iz Sarajeva odlazi u UKC Tuzla.

Ambiciozno najavljivani projekat realiziran je u saradnji sa berlinskom klinikom Deutsches Herzzentum iz koje je došao dr. Kacila. Za njegove usluge, što se može vidjeti u priloženom ugovoru, KCUS je plaćao čak 15.300 eura mjesečno, odnosno 183.600 eura (358.000 KM) godišnje!

Možda bi za tako visok honorar i velika ulaganja u sam Centar i bilo opravdanja da je sve to donijelo rezultat. Ovako, saradnja direktora Gavrankapetanovića i dr. Kacile nije dala kakve rezultate. A da se radilo o odličnoj “saradnji” vidi se ne samo iz 15.300 eura honorara, nego i po tome što je Gavrankapetanović bez pogovora Kacili odobravao sve nabavke opreme, pa ga čak i mijenjao u odsustvu, iako je pulmolog, a ne kardiohirurg.

Uprkos velikim ulaganjima u razvoj Centra, nikad nije bilo posve jasno kakva je stvarna strategija razvoja, da li ona postoji i da li je opće bilo isplativo ući i jedan ovakav projekat. Logično je postaviti i pitanje koliko je novih timova kardiohurga dobio KCUS, da li su obučavani dječiji kardiohirurzi ili se sve svodilo na privatne veze i poznanstva, te na kraju, kakvi su stvarni efekti za pacijente?

Da su ambicozne najave ostvarene, pacijenti iz Sarajeva vjerovatno ne bi danas bili upućivano na liječenje u inostranstvo, ili tražili da se liječe u Tuzli.

Ovako, umjesto “regionalne prepoznatljivosti Centra za srce”, dobili smo prepoznatljivost bivšeg direktora Gavrankapetanovića po enormnom bogaćenju, kao i prepoznatljivost dr. Kacile kao ličnog ljekara predsjednika SBB BiH Fahrudina Radončića, piše B portal.