Klixove stavove dijeli i Karadžićev SDS, smeta im glasanje dijaspore

260

Kao što smo i najavili. Klixov tekst koji je šokirao bh. javnost, ne samo u BiH, već i širom dijaspore, od Amerike do Australije, bio je tek uvod. Tekst “Koji je interes čovjeka koji 30 godina živi u Njemačkoj da glasa na lokalnim izborima u BiH“ autorice Nataše Vasić iz Bijeljine, imao je svrhu da potakne javnost. Već se vidi kako je to bio početak kampanje usmjerene protiv dijaspore koja je zaprijetila da će u velikom broju glasati u BiH, pogotovo u RS, i tako pomoći pri umanjenju rezultata zločina.

Tekst sa portala Klix, bio je odličan nabačaj za Srpsku demokratsku stranku. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, naveo je u saopćenju za javnost, da ima saznanja za predstojeće lokalne izbore, gdje kako tvrdi, “se spremaju velike zloupotrebe i izborne prevare za glasanje putem pošte”. “U te mahinacije uključeni su ne samo pojedinci i političke stranke nego i neke institucije! Putem pošte za glasanje se prijavilo čak 120.000 birača a za prošle samo 50.000?! Smatramo da se nadležne institucije prije svega CIK, ali i drugi moraju najozbiljnije pozabaviti tim pitanjem”, naglasio je Šarović i kazao da će SDS u ponedjeljak održati sjednicu Predsjedništva stranke posvećenu ovoj temi i zauzeti jasan stav.

Kao što vidimo, počela je kampanja, kojoj će se pridružiti, kao što smo i najavili, NVO, mediji, velikosrpski i velikohrvatski blok, ljevica, ambasade… Cilj je dijasporu, koju čine oko 55 posto Bošnjaci, odvratiti od izbora, pokazati to beskorisnim, pa čak i protuzakonitim. Na kraju, tražit će i da se zakonski zabrani glasanje naših ljudi iz iseljeništva na izborima u BiH.

Srećom, izgleda da su akteri ovog projekta postupili naivno pa su time samo ojačali opredjeljenje dijaspore da glasa za naše ljude u Srebrenici, Foči, Mostaru, Višegradu, Bratuncu, Prijedoru, Stocu… Odavno patriote nisu bile ovako složne i odlučne. Ipak, poražavajuće je što su Bošnjaci bili naivni i slabašni pa su nam usred Sarajeva ojačali mediji koji provode ovaj opasan plan. Koliko je opasan i kakav je njegov cilj, pokazuje to što Klixove stavove dijeli Karadžićev SDS.