Ključni svjedok Tužilaštva BiH u predmetu “respiratori”: “Sad će uhapsiti ove iz vrha SDA, ima da mi HDZ spomenik digne”

469

U nastavku suđenja u predmetu “Respiratori” jučer je odbrana ispitivala svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine o prijetnjama i pogrdnim riječima koje je koristio za optuženog Fikreta Hodžića, kao i o rastu cijena respiratora na tržištu u martu i aprilu 2020. godine.
Svjedoku Kristianu Mariću, kojem je dodijeljen imunitet od krivičnog gonjenja, odbrana Hodžića predočavala je telefonske poruke koje je razmjenjivao sa drugim osobama. Marić je, prema prezentovanim porukama, govorio o ispitivanjima na koje je pozvan u vezi sa nabavkom respiratora.

U jednoj od poruka sagovorniku kaže da će govoriti istinu a da će “ona p… nesretna iz Srebrenice dobiti po…”. Svjedok je potvrdio da je mislio na Hodžića.

U drugoj poruci Marić navodi da mu istraga predstavlja problem zbog partnera i “nekih političara koji me more za informacije radi kampanje koju rade za jesen jer su izbori”. Marić je kazao da se ne sjeća ove poruke.

Kristian Marić je 28. maja 2020. godine svom poslovnom partneru iz Srbije Dušanu Nešiću poslao link teksta s portala bljesak.info “SIPA uhapsila Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića; Zadržan i Novalić“, uz poruku “Sve ih uhapsili sad će ove s vrha SDA“ uz koju su bila tri emotikona (smješka) koja plaču od smijeha. Na Nešićev komentar: “Auuuuu“, Marić piše: “Ima da mi HDZ spomenik digne“, uz emotikon sa zvjezdama na očima koji se veselo smije. Nešić je Mariću napisao da “izgubi telefon“, na što on odgovara: “To mi je i plan“.

Braniteljica Mirna Avdibegović ispitivala je svjedoka o tvrdnjama koje je iznio na ročištu održanom 22. decembra kada je ispričao kako se sa Bornom Cicerom iz firme “Exotrade” iz Rijeke, Dušanom Nešićem iz Srbije i Sanjom Lekić iz firme “BTL Medical” iz Crne Gore dogovorao o ostvarivanju ekstraprofita kroz uvećanje cijena respiratora u ugovoru koji su sklopili sa “Srebrenom malinom” Fikreta Hodžića.

Braniteljica je predočila poruku od 14. aprila 2020. godine u kojoj Lekić kaže Mariću da ne priča izvjesnom Samiru o “ovom našem” i “njenim problemima”, a Marić odgovara: “Niti Fikretu, jer sam te opisao kao uspješnu poduzetnicu”. Svjedok je kazao da je Hodžić znao za probleme Lekić, kojoj je Srbija otkazala ugovor za nabavku 200 respiratora zbog probijanja roka isporuke. Nije mogao precizno kazati zbog čega onda u poruci kaže da ne treba pričati Fikretu.

Marić je potvrdio da je bilo planirano da Hodžić uplati novac za respiratore preko “Exotradea”, na osnovu čega je i svjedok očekivao proviziju, ali da je optuženi na kraju platio direktno Kinezima. Potvrdio je i da mu je Lekić, koja je nabavku respiratora vršila preko “Exotradea”, 30. aprila porukom zahtijevala da joj vrate pare. Marić je rekao da, koliko mu je poznato, te pare nisu vraćene.

Vico iz RS-a

Braniteljica Avdibegović je pitala svjedoka da li su planirali da ne isporuče ugovorene respiratore Federaciji ukoliko ih Republika Srpska (RS) plati po većoj cijeni. Prezentovan je razgovor Marića sa izvjesnim Vicom iz RS-a, u kojem navodi: “Ako RS odluči platiti, nemamo mi Fikretu, kažemo uzeli Srbi”.

Marić je negirao tvrdnje braniteljice, insistirajući da se razgovor odnosi na 200 komada respiratora o čijoj nabavci se usmeno dogovarao sa Hodžićem, nakon što prvih 100 bude isporučeno.

Svjedok je potvrdio da je na tržištu bilo drastično povećanje cijena respiratora. Rekao je da je krajem marta na internetu našao da je cijena HCV respiratora, koji su prvobitno bili dogovoreni sa Hodžićem, bila između 35 i 50 hiljada eura, a ACM, koji su isporučeni od deset do 15 hiljada. Naveo je da su se cijene mijenjale iz sedmice u sedmicu i da je 6. aprila imao ponudu za ACM respiratore po cijeni od 45.000 eura po komadu.

Prijetnje Fikretu Hodžiću

Osim dijelova te prepiske koje je odbrana danas prezentovala na suđenju, nevjericu je izazvao dokument na kome je, sve upućuje, Marić falsifikovao pečat i potpis premijera Novalića, a u kome od kineskih vlasti traži tri vrste invazivnih i dvije neinvazivnih respiratora za Federaciju. Dokument je pronađen u Marićevom kompjuteru, kao i skeniran pečat Vlade Federacije i potpis premijera Novalića?! No, na upite odbrane o ovome Marić nije odgovorio jer su ga tako savjetovali tužioci i njegov pravni savjetnik, jer bi se odgovorima mogao samoinkriminisati!?

Marića je, podsjetimo, 22. decembra prošle godine ispitalo Tužilaštvo BiH, te je on tada ispričao kako su posrednici pri kupovini respiratora za Federaciju Bosne i Hercegovine dogovorili ostvarivanje ekstradobiti od 2,4 miliona eura po ugovoru sa “Srebrenom malinom”. On je naveo da su stvarni troškovi bili 1,5 miliona eura, a da je “Srebrena malina” trebalo da plati 3,9 miliona, čime je ostvarena esktradobit od 2,4 miliona. Kazao je da je svrha bila da se pomogne Sanji Lekić iz firme “BTL Medical” iz Crne Gore da povrati novac koji je izgubila radi prekida ugovora. Naveo je da je dostavljena lažna faktura, na kojoj je umjesto 1,5 miliona stajalo 3,9 miliona, te da su o svemu morali obavijestiti i Hodžića, koji se navodno saglasio sa planom.

U međuvremenu, javnosti se obratila Sanja Lekić, sa demantijem u kojem je navela da je Marić pred Sudom Bosne i Hercegovine iznio niz neistina, odnosno, kako je navela, da je dao lažni iskaz. Također je navela kako je “prosto nevjerovatno da su Sud i Tužilaštvo BiH takvoj osobi dali status zaštićenog svjedoka.

(Faktor.ba/Vijesti.ba)