SAFF

Klub SDA o sramnom glasanju u Parlamentu BiH: Principi inicijative o nazivima ulica i škola dobri, Arnaut nije pozvan da sastavlja listu imena

Facebook
Twitter
WhatsApp

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smatra da su principi u vezi sa usvojenom inicijativom o imenovanju ulica, škola i drugih javnih površina dobri, ali da je obrazloženje inicijative koje je dao zastupnik Damir Arnaut – loše i nekompetentno.

Kako je saopćeno iz ovog kluba, usvojeni principi su dobri.

– Ne vidimo ko može biti protiv principa da ulice, škole i javne površine ne mogu biti nazivane po licima koja su sarađivale, pripadale, bile u koordinaciji ili na drugi način djelovale na strani snaga koje su izvršile Holokaust. Drugo je pitanje ko je kompetentan da određuje ko su ta lica. Imamo, naravno, nekih koji su općepoznati i neupitni ratni zločinci kao što su Draža Mihailović, Jure Francetić, Mile Budak, Rafael Boban ili potpredsjednik Vlade NDH Osman Kulenović. Međutim, kolega Arnaut je po nekom svom kriteriju dodao još neke osobe poput Mehmeda ef. Pandže, Mustafe Busuladžića i Huseina Đoze o čijim se izjavama ili postupcima može diskutovati, ali koji zasigurno nisu počinili zločine – navodi se u saopćenju.

Pitanje je, ističu, zašto po Arnautovim kriterijima, na njegovom spisku nije i Ivo Andrić, koji je tokom prve dvije godine Drugog svjetskog rata (1939-1941) boravio u Berlinu i “sarađivao i bio u koordinaciji” s nacističkim vlastima.

– Nauka je dokumentovala i da je 1938, u godini Kristalne noći, Andrić u časopisu “XX vek” pod pseudonimom pisao da u slučaju rata “naš narod može dočekati Nemačku na svojim granicama bez uznemirenja i nespokojstva za budućnost”. Kolegi Arnautu je očigledno drago kad kod nekog tradicionalnog Bošnjaka, po mogućnosti vezanog za Islamsku zajednicu, nađe ovakve rečenice, ali za Andrića će sigurno naći neki izgovor i primijeniti druge aršine. U svakom slučaju, principu su dobri, ali smatramo pogrešnim da neko nekompetentan kao što je Arnaut, kroz obrazloženje koje nije pročitao na sjednici PSBiH, po vlastitom nahođenju sastavlja listu imena. To ne trebaju raditi zastupnici. To treba raditi komisija sastavljena od historičara, pravnih eksperta i žrtava holokausta – zaključuje se u saopćenju za javnost Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA