ponedjeljak, 21. novembar 2022 / 27. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Književnica,….i više od toga

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Emina je svoj prvi roman pod nazivom  ‘Ja ću te čekati, sjeti se obećanja’ , napisala sa svojih  dvadeset godina. Romantična priča govori o platonskoj ljubavi dvoje mladih čija ljubav je neostvariva ali, njih dvoje se raduju susretu i sreći u Dženetu. Izuzetno interesantna i napete priča protkana najnježnijim osjećajima koji svojom snagom i opisima odgovaraju  največim književnicima svijeta a ne tako mladoj djevojci. Svoje drugo djelo nazvala je ‘Rušim predrasude’  i napisala ga je dvije godine kasnije. Autobiografsko djelo puno je gorčine spram iskusta koje je sticala u sredini gdje je živjela i, na neki način, spoznala ljude i svijet u svojoj razgoličenosti, svijet bez  maski.  Svoje treće djelo, zbirku pjesama,  nazvala je ‘On me voli’ i posvetila ga Allahu Uzvišenom, radosti što je vjernica i nadi u oprost pri susretu s Njim.  Njen književni opus sa pravom nosi oznaku ‘Nacionalno blago Bosne i Hercegovine’ i sigurno je da bi moglo naći mjasta u školskim lektirama.

Jednog dana došla nam je u posjetu sa svojim roditeljima. Krhka i blagog osmijeha, veselo nas je selamila dok ju  je majka unosila u svom naručju. Da, Emina boluje od mišićne distrofije od svoje šesnaeste godine i nepokretna je. Kada je vidite oblije vas nestvarna blagost , kao da gledate dženetsko biće. Otac i majka brižni, ne skidaju pogled s nje. On nezaposlen radi kao nadničar a majka domaćica posvećena brizi prema svojoj mezimici. I dok smo razovarali Emina u jednom trenutku reče:

-Nadam se da će mi Allah Uzvišeni dati cipelice da pretrčim preko Sirat ćuprije,… ma i netrbaju mi cipelice mogu ja na svojim nogama pretčati do Dženeta.

Kaže skupila je novac za svoju novu knjigu ali, lopovi su provalili i pokrali su joj novac.

-Ma , nadoknadiće meni moj Gospodar,  veli ona.

Pri rastanku dugo nam je mahala iz auta a mi se zgledali neznajući koje rijeći da nađemo da opišemo nadahnuće koje smo osjetili. U svakom slućaju znali smo da nas je počasila svojom posjetom velika ličnost.

Emina Mujanović rođena je 17. Oktobra 1994 godine u Tuzli, živi u Donjem Hrasnu opština Kalesija! Završila je osnovnu školu, a za srednju nije bilo mogućnosti. Već dugih 16-godina boluje od Mišićne distrofije, koja ju je vezala za kolica. Autorica je tri knjige “Ja ću te čekati sjeti se obećanja” (2014) , “Rušim predrasude” (2016), i “On me voli” (2017). Književnica je i ponosna djevojka sa invaliditetom! Radi u Udruženju građana oboljelih od Mišićne Distrofije TK, obavlja funkciju web dizajn. Upisala je i vanredno srednju hemijsku školu (smijer web dizajn).

A.K.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA