Književnica,….i više od toga

1679

Emina je svoj prvi roman pod nazivom  ‘Ja ću te čekati, sjeti se obećanja’ , napisala sa svojih  dvadeset godina. Romantična priča govori o platonskoj ljubavi dvoje mladih čija ljubav je neostvariva ali, njih dvoje se raduju susretu i sreći u Dženetu. Izuzetno interesantna i napete priča protkana najnježnijim osjećajima koji svojom snagom i opisima odgovaraju  največim književnicima svijeta a ne tako mladoj djevojci. Svoje drugo djelo nazvala je ‘Rušim predrasude’  i napisala ga je dvije godine kasnije. Autobiografsko djelo puno je gorčine spram iskusta koje je sticala u sredini gdje je živjela i, na neki način, spoznala ljude i svijet u svojoj razgoličenosti, svijet bez  maski.  Svoje treće djelo, zbirku pjesama,  nazvala je ‘On me voli’ i posvetila ga Allahu Uzvišenom, radosti što je vjernica i nadi u oprost pri susretu s Njim.  Njen književni opus sa pravom nosi oznaku ‘Nacionalno blago Bosne i Hercegovine’ i sigurno je da bi moglo naći mjasta u školskim lektirama.

Jednog dana došla nam je u posjetu sa svojim roditeljima. Krhka i blagog osmijeha, veselo nas je selamila dok ju  je majka unosila u svom naručju. Da, Emina boluje od mišićne distrofije od svoje šesnaeste godine i nepokretna je. Kada je vidite oblije vas nestvarna blagost , kao da gledate dženetsko biće. Otac i majka brižni, ne skidaju pogled s nje. On nezaposlen radi kao nadničar a majka domaćica posvećena brizi prema svojoj mezimici. I dok smo razovarali Emina u jednom trenutku reče:

-Nadam se da će mi Allah Uzvišeni dati cipelice da pretrčim preko Sirat ćuprije,… ma i netrbaju mi cipelice mogu ja na svojim nogama pretčati do Dženeta.

Kaže skupila je novac za svoju novu knjigu ali, lopovi su provalili i pokrali su joj novac.

-Ma , nadoknadiće meni moj Gospodar,  veli ona.

Pri rastanku dugo nam je mahala iz auta a mi se zgledali neznajući koje rijeći da nađemo da opišemo nadahnuće koje smo osjetili. U svakom slućaju znali smo da nas je počasila svojom posjetom velika ličnost.

Emina Mujanović rođena je 17. Oktobra 1994 godine u Tuzli, živi u Donjem Hrasnu opština Kalesija! Završila je osnovnu školu, a za srednju nije bilo mogućnosti. Već dugih 16-godina boluje od Mišićne distrofije, koja ju je vezala za kolica. Autorica je tri knjige “Ja ću te čekati sjeti se obećanja” (2014) , “Rušim predrasude” (2016), i “On me voli” (2017). Književnica je i ponosna djevojka sa invaliditetom! Radi u Udruženju građana oboljelih od Mišićne Distrofije TK, obavlja funkciju web dizajn. Upisala je i vanredno srednju hemijsku školu (smijer web dizajn).

A.K.