Ko je zaposlio rodbinu Radovana Karadžića na Univerzitetsko kliničkom centru u Sarajevu ?

582

Nevjerovatnih 40 miliona KM duga Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu akumulirano je tokom posljednjih deset mjeseci mandata bivšeg direktora Rusmira Mesihovića. Ova činjenica samo je vrh ledenog brijega stanja kojeg je zatekla nova uprava UKCS. Naime, upravo je Mesihović napravio diobu postojećih, odnosno formiranje novi klinika kako bi se zadovoljili apetiti za pozicioniranjem što većeg broja kadrova koji su imali njegovu naklonost. Mesihović se spominje i kao krivac za nagomilan nemedicinski kadar.

Ozbiljnosti navoda o katastrofalnom upravljanju UKCS-om svjedoče aktuelne kontrole inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove i službenika Tužilaštva Kantona Sarajevo koji retroaktivno provjeravaju poštovanje zakonitosti pri javnim nabavkama opreme, lijekova, sanitetskog materijala i slično, a najviše su zainteresovani za period dok je Mesihović bio direktor.

Mesihovićev mandat nisu zabilježile samo ove vrste malverzacija i propusta. Naime, bivši direktor UKCS-a je 1. aprila 2015. godine na Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju zaposlio Aleksandru Kerletu, kćerku Ljubice Zelen-Kerleta koja je svastika Radovana Karadžića! Aleksandrina majka, Ljubica  i sama je bila predmetom istrage haških istražitelja u martu 2009. godine.

U iščekivanju presude jednom od najvećih zločinaca u historiji naše zemlje, bolna je spoznaja da, pored toliko kvalitetnog kadra, pored toliko djece najvećih heroja odbrane BiH, zahvaljujući bivšem direktoru UKCS-a Rusmiru Mesihoviću usred Sarajeva radno mjesto dobija rodbina dokazanih neprijatelja naše zemlje, srodnici pokretača i realizatora genocida i ostalih zločina.

Navikli smo da žrtve agresije vrijeđaju oni koji su tu agresiju provodili i opravdavali. Ali, izuzetno boli kada pijetet prema tim žrtvama nemaju oni koji bi o njima trebali brinuti, pogotovo kroz vođenje jedne od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji.