petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

KO SDA: Konakovićeva diploma mora biti poništena, a njegov “portparol” Škrijelj treba podnijeti ostavku

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Nakon izvještaja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti, diploma Elmedina Konakovića morala bi biti poništena, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo.

– Umjesto da javnost umiri svojim obećanjem da će s pozicije najodgovornijeg za imidž UNSA provesti istragu i sankcionisati odgovorne za aferu oko Konakovićeve nezakonite diplome, rektor najveće obrazovne ustanove u državi Rifet Škrijelj, preuzeo je ulogu advokata i portparola Elmedina Konakovića. U očigledno naručenom obraćanju u programu TVSA, rektor Škrijelj bez imalo ustezanja napada SDA što se usudila da prezentuje izvještaj inspekcije i istovremeno brani Konakovića potpuno nesuvislim tvrdnjama – ističu u SDA.

Naglašavaju kako “Škrijelj unatoč izvještaju inspekcije tvrdi da je Konakovićeva diploma regularna i da je on taj koji ju je potpisao.

– To nije istina, jer Škrijelj u vrijeme kada je Konaković dobio spornu diplomu uopće nije bio rektor. Uz to, Škrijelj se bahato stavlja iznad Kantonalne inspekcije, čija je nadležnost da kontrolira i njegov rad, što jasno govori dokle je spreman ići kako bi zloupotrebljavajući svoju funkciju, pokušao zaštiti Konakovića i diretno se miješati u predizbornu kampanju. Zbog sramote koju je na takav način priredio UNSA i hiljadama čestitih akademskih građana, Škrijelj bi trebao podnijeti ostavku na poziciju rektora – podvlače u SDA.

Smatraju da uredništvo i novinari TVSA uopće nisu reagirali na lahko provjerljive neistine koje je izrekao Škrijelj i suočili ga sa stvarnim činjenicama.

– Slučajno? Ne, jer to nisu učinili ni tokom „vanrednog“ gostovanja Elmedina Konakovića u svom programu. Uređivačka politika javnog medija koji pripada svim građanima Kantona Sarajevo, morala bi biti na strani provođenja zakona i poštivanja vladavine prava, a ne na strani onih koji krše zakon i urušavaju društveni poredak. Jer ono što je za rektora Škrijelja i Konakovića „regularno“, u uređenom pravnom sistemu predstavlja prevaru, kršenje pravila i zakona, ili krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna.

Bez obzira na predstojeći finiš predizborne kampanje, KO SDA će u danima koji dolaze istrajati na razotkrivanju sprege vlasti i dijela akademske zajednice koja nije dostojna društvenih privilegija niti uzvišenog akademskog poslanja. Među onima koji ni po čemu ne zaslužuju poziciju upravitelja najstarijeg državnog univerziteta, nalazi se i Rifat Škrijelj – navodi se na kraju saopćenja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA