SAFF

Koalicija “TROJKA-SNSD-HDZ” imenovala najvažniju delegaciju Parlamenta BiH bez ijednog Bošnjaka

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na posljednjoj hitnoj sjednici je većinom glasova imenovao članove šest zajedničkih komisija bh. Parlamenta i članove delegacija Parlamentarne skupštine BiH u međunarodnim organizacijama.

Safet Kešo, zastupnik SDA, upozorio je da je napravljen težak propust kod predlaganja članova delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, a na štetu Bošnjaka.

“Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (9.3.2023.) imenovane su zajedničke komisije i parlamentarne delegacije oba doma. To su veoma važna radna tijela, koja se bave pitanjima od najvećeg značaja za ukupan rad državnog parlamenta.

U zasigurno najvažniju stalnu delegaciju Parlamenta BiH (onu za Vijeće Evrope!) koalicija “Trojka-SNSD-HDZ” je složno predložila, a onda hrabro i bez ikakve grižnje savjesti i izglasala 5 parlamentaraca, i to:
3 Srbina, 1 Hrvata i 1 Ostalog!
NIJEDAN BOŠNJAK U STALNOJ DELEGACIJI ZA VIJEĆE EVROPE!!!??

NA SJEDNICI PARLAMENTA SAM OŠTRO PROTESTVOVAO i tražio da se taj za Bošnjake ponižavajući prijedlog sastava ove delegacije promijeni i da se u nju uvrsti Šemsudin DEDIĆ (Bošnjak, SDA). Prijedlog sam uputio i u pisanoj formi, uz obrazloženje, očekujući da članovi Kolegija Doma usaglase izmjene sastava i odmah ih predlože.

Kritikovao sam članove Kolegija (ZVIZDIĆ-RADMANOVIĆ-ČAVARA), koji su na sramotan način dogovorili i predložili ovakav sastav iz kojeg su potpuno izbacili Bošnjake i na taj način najbrojnijem narodu u Bosni i Hercegovini poslali poruku još jednog velikog poniženja!
Ukazao sam u svom izlaganju na jednu poraznu i sramnu činjenicu da postojeća koalicija “Trojka plus-SNSD-HDZ” ne funkcioniše ni u čemu, osim onda kada se mir i kohezija unutar te po državu daleko najopasnije koalicije postiže i čuva UVIJEK I ISKLJUČIVO DOGOVORIMA NA ŠTETU BOŠNJAKA!

Moj prijedlog da se u Delegaciju Parlamenta BiH za Vijeće Evrope uvrsti kolega Šemsudin Dedić su odbili, ali je predsjedavajući Zvizdić izjavio da će taj moj prijedlog biti razmatran na sjednici zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.ŽIVI BILI PA VIDJELI”, poručio je Kešo.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA