Koliko je Saudijska Arabija daleko od ostvarenja sna o posjedovanju atomske bombe

297

Američki političari izražavaju bojazan da će prenošenje osjetljive američke nuklearne tehnologije Saudijskoj Arabiji omogućiti da se domogne nuklearnog oružja. Strahovanja ove vrste ne izražavaju samo demokratski kongresmeni, nego i neki republikanci.

S druge strane, čini se da je Trump odlučan da tokom svog mandata iscijedi svaku kap materijane koristi u odnosima sa Saudijcima. Američka javnost bavi se čvrstim vezama između Trumpa i saudijskog prijestolonasljednika u pokušaju da se prozre šta se krije iza mnoštva njihovih susreta i učestale korespondencije. Atmosferu dodatno podgrijavaju česti kontakti između američkog predsjednika i američkih kompanija, za koje se pretpostavlja da bi na ugovorima o razvoju saudijskog progarama nuklearne energije zaradile milijarde dolara.

Saudijska Arabija o razvoju tog programa već razgovara sa nizom drugih zemalja, pa se Trump, vjerovatno, vodi logikom da će Saudijci prije ili kasnije doći u posjed nuklearne tehnologije i da je najbolje da taj veliki kolač, obilato zaslađen saudijskim petro-dolarima, pripadne Sjedinjenim Državama.

Ima li Pakistan instant rješenje za saudijsku atomsku bombu?

Pakistan je zemlja kojoj najviše strane pomoći dolazi od Saudijske Aarbije. Prema nekim procjenama, ukupna vrijednost pomoći koju Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija šalju pakistanu je oko 14 milijardi dolara. Stoga se, sasvim prirodno, nametnulo pitanje, šta ove zemlje dobijaju zauzvrat. Isuviše je naivno misliti da se tu radi o pukoj „bratskoj“ solidarnosti i filantropiji.

Mnogo se špekulira o tome da postoji tajni dogovor između Saudisjke Arabije i Pakistano o tome da u slučaju nužde pakistan naoruža Saudijsku Arabiju raketama koje nose atomske bojeve glave, te da se iz tog razloga dva aviona Saudijske kraljevske ratne avijacije uvijek nalaze u Pakistanu.

Ove špekulacije o tajnom saudijsko-pakistanskom dogovoru, datiraju još od sedamdesetih godina, kada je Saudijska Arabija sufinansirala proizvodnju pakistanskog nuklearnog naoružanja.

Saudijske balističke rakete mogu nositi nuklearne bojeve glave

Saudijska Arabija posjeduje američke i kineske rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave.

No, čini se da su se Amerikanci neprijatno iznenadili kada su u januaru satelitski snimci otkrili prvu saudijsku tvornicu balističkih raketa. Washington Post je tada ocijenio da je „dio velikih vojnih i nuklearnih ambicija princa Muhammeda ibn Selmana“. Ovome treba dodati i da su satelitski snimci od prije nekoliko mjeseci pokazali da je Saudijska Arabija pri kraju završetka gradnje prvog nuklearnog reaktora.

Stručnajci ističu da Saudijsa Arabija u ovom trenutku nema kapaciteta za proizvodnju nuklearnog oružja, ali da pokretanje vlastite proizvodnje balističkih raketa „predstavlja odlučujući korak u pravcu pokretanja saudijskog programa razvoja nuklearnog oružja.“

Iran ostaje najveći motivator

Iranski sektaški režim, koji konstantno izaziva krize na Bliskom istoku i putem šiijskih fanatika upliće se u unutrašnja pitanja zemalja u regiji djelujući na njihovoj destabilizaciji i koji konstanto prijeti Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama u regiji, ostat će najveći poticatelj saudijske želje za posjedovanjem vlastitog nuklearnog oružja, unatoč tome što saudijski zvaničnici insistiraju na tome da ih zanima samo razvoj nuklearne energije u miroljubive svrhe.