Komemoracija ubijenom policajcu: Mahir je bio velika poštenjačina

644

Komemoracija povodom smrtno stradalog pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića održana je danas u Domu policije u Sarajevu.
Prisutnim se najprije se obratila Begićeva majka, koja je posljednji put odala počast svom sinu. Vidno potresena, smogla je dovoljno snage da ispriča kako je znala da će njen sin biti pošten čovjek još kada je kao dijete, u 6.godini života, našao veliku količinu novca i vratio ga onima koji su ga izgubili.

– Hvala svima koji su nas se sjetili i koji su nas posjetili. Mahir je bio velika poštenjačina. Ponosna sam majka i ponosna sam na njegove kolege, na njihovu uniformu, što je časno nose i da vas Allah nagradi. Hvala vam puno – rekla je.

Posljednju počast ubijenom policajcu odale su i njegove kolege, ministar Unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i zamjenik direktora Federalne uprave policije, kao i predstavnici Sindikata policije.

– Bio je uzoran policajac i, što je najvažnije od svega, bio je dobar čovjek. Bio je predan poslu sve do tragičnog dana. Koliko je volio svoj posao, govori činjenica da je za rad svih ovih godina dobivao najviše ocjene – rekao je Čampara.

Zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman je u emotivnom govoru rekao da je Mahira ubio čovjek kojem život nije vrijedan.

– Ta noć bila je mučna, isto kao noć kada su ubijeni Adis i Davor. Ovim putem izražavam duboko žaljenje porodici. Mahir je bio i ostat će čovjek vrijedan divljenja, policajac kojeg ćemo pamtiti po zalaganju. Volio je i da se šali, pamtit ćemo njegove viceve. Uvijek je pomagao nesebično. Dugo sam radio s njim i bio je ljudska gromada i ljudina. Nažalost, Mahira više nema, ostajemo mi, kolege, porodica, prijatelji i mi ćemo da pričamo o njemu – kazao je Korman, prenosi Avaz.

Policajac Federalne uprave policije Mahir Begić biće sahranjen danas u 15 časova u Hadžićima.

Podsjetimo, tijelo Begića pronađeno je u subotu veče na području Suhodola, opština Hadžići. Za ubistvo je osumnjičen Edin Gačić, za kojim policija traga već osam dana, zbog postojanja osnova sumnje da je u mjestu Podorašac kod Konjica ubio Sauda Sultanića.

Nakon balističke obrade čahura pronađenih na mjestu ubistva ustanovljeno je da su ispaljene iz istog oružja kao i u slučaju ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu. Nakon uviđaja u Suhodolu ustanovljeno je da nije bilo borbe i da je ubica policajcu Mahiru Begiću ispalio tri metka u grudi i jedan u glavu.

Opsežna potraga koja je trajala juče cijeli dan nije dala rezultate. Vlada KS je obznanila da će nagraditi novčano svaku informaciju koja bude dala rezultata. Mnoštvo dojava policija je primila juče, na nekoliko lokacija su presretani ljudi i vršeni pretresi objekata.

Građani su u strahu, naročito mještani u okolini Tarčina, Hadžića i Pazarića.

(Vijesti.ba)