SAFF

Komšić: Hrvati su potpuno potčinjeni glavnom Čovićevom političkom partneru Miloradu Dodiku…”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Profesor Ivo Komšić u autorskom tekstu na portalu Autograf.hr upozorava javnost u Hrvatskoj na podvale Dragana Čovića i HDZ-a u vezi reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Komšić posebno upozorava da su HDZ i Čović podredili interese Hrvata Miloradu Dodiku. U nastavku prenosimo najzanimljiviji dio spomenutog teksta.

“Posebna strana njihovih prijedloga je to što se uopće ne dotiču Republike Srpske. Taj entitet se ostavlja nedodirnutim, a upravo je u njemu obespravljenost naroda najveća.

Također, po strani se ostavlja nejednakost građana u izbornom procesu koji ne ostvaruju na jednak način svoje aktivno i pasivno pravo glasa na cijelom prostoru BiH, što je suština presude Međunarodnog suda.

Treće, kada je obespravljenost Hrvata u pitanju, treba znati da je ona višestruka. Prije svega, to je ona u RS-u, koja počinje sa onemogućavanjem povratka i obnove domova koje im je porušila i devastirala vojska RS-a, zatim ona koja proizlazi iz entitetskog glasanja u državnom Parlamentu, sve do formalnog i bezutjecajnog predstavljanja naroda u institucijama RS-a.

Hrvati su potpuno podčinjeni glavnom Čovićevom političkom suradniku i partneru Miloradu Dodiku, koji je dodatno i u Hrvatskoj prihvaćen kao partner.

Međutim, najveću ugroženost naroda predstavlja Čović i njegova politika. Tek njegovi prijedlozi izmjena Izbornog zakona potpuno obespravljuju većinu hrvatskog naroda u BiH.

On je narod podredio svojim osobnim interesima i njegova suverena prava suzio na nekoliko kantona. U institucijama države i Federacije BiH, u zakonodavnim i izvršnim, u kojima Hrvati ostvaruju sva prava koja im Ustav i zakoni omogućuju, obespravljenost također proizvodi Čović. On je sve te institucije podredio sebi i svojim suradnicima iz HNS-a, narod se drži potpuno po strani. Sada, svojim prijedlozima izmjena Izbornog zakona svoju poziciju želi ozakoniti.

Čović je razumljiv, ali zašto se Hrvatska grčevito bori za to? Čast malom broju izuzetaka, ali cijela Hrvatska je nasjela Čovićevim prevarama.

Iako je to s hrvatskog nacionalnog interesa neracionalno, iako je danas jasno da se radi o ruskim interesima i uplivima, ipak je zvanična Hrvatska zaokupljena samo ovim Čovićevim nastojanjima. I neprestano se blamira u svijetu.

Može se razumjeti i to da ta politika ne odustaje od Tuđmanovih zločinačkih planova jer želi sebi osigurati bolje mjesto u prošlosti naknadnim legitimiranjem te politike. Ali Čovićevi prijedlozi su čak ispod Tuđmanovih pretenzija. Mora se znati da se zločini neće umanjiti ako se smanje pretenzije”, zaključuje prof. Komšić.

(Autograf.hr)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA