četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Komšić: Umjesto da ih sankcioniše, Varhelyi poziva Dodika i Čovića da sluša njihove planove o podjeli BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je povodom poziva evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija “liderima tri konstitutivna naroda” u BiH.
“Navodni poziv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia tobožnjim predstavnicima konstitutivnih naroda, smatram potpuno promašenim. Umjesto da Evropska komisija izrekne sankcije Čoviću i Dodiku zbog obaranja reformskih zakona koji su dijelom prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, Izetbegovića, Čovića i Dodika zovu kako bi im dvojica posljednjih predstavili svoje planove o podjeli BiH”, izjavio je Komšić.
On je dalje kazao da Varhelyi i Evropska komisija moraju znati da dok se god građani BiH pitaju o sudbini svoje zemlje takvih razgovora neće biti.

“Ako misle da će u Sarajevu za takve razgovore pronaći sagovornike, neka pokušaju, pa ćemo vidjeti kako će se provesti ti novi i mekši sagovornici”, zaključio je.

Bakir Izetbegović već poručio da ne pristaje na format sastanka

Generalni sekretar SDA Halid Genjac uputio je pismo šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru u kojem iznosi poziciju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića vezano za usmeni poziv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija da 6. jula 2022. godine u Biselu prisustvuje zajedničkom sastanku sa predsjednicima SNSD-a i HDZ-a BiH, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

U pismu podsjeća se dalje kako se “Izetbegović uvijek odazivao pozivima na sve razgovore koji su u interesu Bosne i Hercegovine, koji mogu doprinijeti poboljšanju njene funkcionalnosti i ubrzanju evropskog puta”.

“Međutim, format u kojem se takvi razgovori vode mora uključivati institucije BiH: Predsjedništvo BiH, prošireni Kolegij Parlamentrane skupštine BiH ili predstavnike svih parlamentranih stranaka. Ukoliko se, pak, razgovori vode na nivou političkih stranaka koje trenutno čine vladajući većinu na nivou države, onda bi razgovorima morao prisustvovati i Željko Komšić, s obzirom da je Demokratska fronta dio koalicije”, poručeno je.

“Također, želim naglasiti da je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, jučer ponovo najavio secesionističke poteze, za ‘koje će čekati pogodan historijski trenutak’, potvrđujući da ne odustaje od plana otcjepljenja entiteta RS od Bosne i Hercegovine. Takav političar ne zaslužuje sastanke u Briselu, jer se time relativiziraju i amortizuju njegove jasne i opasne prijetnje. Umjesto sastanaka u Briselu sa čelnim ljudima Evropske komisije, predsjednik SNSD-a zaslužuje hitne i efikasne sankcije od Evropske unije”, naveo je Genjac u pismu ambasadoru Sattleru.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA