petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Komšić: Vojna pomoć SAD-a je rezultat borbe za ANP, vježbi na Manjači i suprotstavljanju ruskom utjecaju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Plan američkog predsjednika Joea Bidena da Sjedinjene Države finansijski pomognu Bosni i Hercegovini i drugim evropskim zemljama u odbrani od ruske agresije u tri tačke potvrđuje ispravnost naše državne i vanjske politike, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.
– Prvo, iako američka politika prema Bosni i Hercegovini može blago mijenjati kurs, predanost Sjedinjenih Država vojnom jačanju i sigurnosti naše zemlje je neupitna. Zato su bile i ostat će naš najvažniji partner – rekao je Komšić.

Drugo, kako je nastavio, “ta predanost nije samo izraz američke volje nego je i odgovor na našu odlučnost u borbi protiv ruskog malignog utjecaja u Bosni i Hercegovini i regionu”.

– Ovakvi paketi vojne pomoći bili bi nemogući da se nismo otvoreno i jasno suprotstavili ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i da nismo, uprkos opstrukcijama i omalovažavanju, pa čak i u Sarajevu, izgurali Akcioni plan za članstvo u NATO – rekao je Komšić.

Dodao je da “svakako, ozbiljna vojna sila poput Amerike podržava Oružane snage Bosne i Hercegovine zato što su naše jedinice na vježbi sa NATO-om na Manjači dokazale da su sposobne, spremne i odlučne biti punopravan partner zapadnim saveznicima”.

– Treće, ova odluka Bidenove administracije najbolji je demant tvrdnji domaćih političara koji govore da nas čvrst stav o nametanju Izbornog zakona “svađa sa strancima”. Iskreni partneri nas poštuju onoliko koliko zaslužujemo i onako kako se sami postavimo. Na braniku ideje građanske države i u borbi protiv nametanja nove diskriminacije u Ustavu – mi se postavljamo u skladu sa interesima države – zaključio je Komšić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA