Koordinacija boračkih udruženja ARBiH Vitez: Buhine kuće – legitimna vojna akcija, a ne zločin!

1050

Reakcija na pisanje medija, izjave hrvatskih dužnosnika i predstavnika udruga po pitanju navodnog ratnog zločina u naselju Buhine kuće-Kablari. Koordinacija boračkih udruženja ARBiH Vitez sa sastanka održanog u Starom Vitezu poručuje:

“Očiti pokušaji izjednačavanja žrtve i agresora su evidentni i oni traju neprestano, neprekidno i itekako imaju uticaja po pitanju pritiska na pravosudne organe BiH, te podizanja tenzija i dodatnu netrepeljivost dvaju naroda na području Opštine Vitez. Pokušaji promjene karaktera rata i borbi vođenih oko i u Vitezu je u poodmaklaj fazi i ide se toliko daleko da sve i jednu uspješnu vojnu akciju ili operaciju Armije u Vitezu dovode u kontekst ratnih zločina.
Armija BiH je nakon pokolja od strane HVO-a u Ahmićima, drugim Bosnjačkim mjestima te samom gradu, branila okruženi Stari Vitez, izvodeći aktivna borbena dejstva prema utvrđenim linijama HVO-a širom opštine Vitez.
Svaka akcija, pa i predmetna u Buhinim kućama je usmjerena u pravcu dobro utvrđenih, branjenih i miniranih položaja neprijateljskog HVO-a.
Poginule pripadnike HVO-a smatrati nedužnim žrtvama je mimo svih ozbiljnih tumačenja rata, ratnih standarda i ratnih bitaka, što je ustaljena praksa onih koji optužuju naše heroje ARBIH u Vitezu i izjavljuju u medijima.

Stradanja civila, su nažalost neminovna u svakom ratu a u ovom i sličnim slučajevima, opravdano se postavlja pitanje: “Zašto su civili boravili i živjeli neposredno uz položaje HVO-a a imali su gdje biti izmješteni i sklonjeni iz zone neposrednoj borbenih dejstava.Čija je to greška? Je li onih koji napadaju ili zapovjednika HVO-a koji su dozvolili boravak dijela civila?!

Žao nam je svakog izgubljenog života, pogotovo civila ali jos jednom podvlačimo: Armija BiH u Vitezu je napadala legitimne vojne ciljeve tj. utvrđene položaje HVO-a, koji je bio agresorska formacija u BiH ! Svi drugi navodi i tumačenja ne odgovaraju istini i predmet su dobro organizivane kampanje protiv Bošnjaka, Bosne i Hercegovine i Armije BiH.

U planu kordinacionog tijela boračkih udruženja ARBIH Vitez je održavanje konferencije, uz prisustvo eminentnih stručnjaka iz oblasti dokumentovanja i istraživanja ratnih zločina, visokih starješina Armije i samih učesnika blistavih pobjeda oslobodilačke Armije u Vitezu i BiH.

Nadamo se da ce zločini HVO-a u Vitezu koji su dokumentovani i koji su “zapeli” negdje u tužilaštvu konačno ugledat svijetlo dana.
Pored ranije navođenih i poznatih 30-ak zvjerskih zločina pomenuti ćemo i “zaboravljene”

BUNGALOV U NADIOCIMA(gdje su žene Bošnjakinje silovane a muškarci izloženi raznim torturama a nekolicina ih je streIjana na Raškom Polju.

PALJENJE TIJELA UBIJENIH BOŠNJAKA U KOTLOVNICI U KRUGU VITEZITA.

Naša težnja i borba za istinito iznošenje događaja u Vitezu i oko Viteza, neće nikada prestati.”