SAFF

Kosovo traži veću zaštitu NATO-a: ‘Srbija je sada u savršenoj poziciji, napast će’

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kosovski premijer je pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da pošalje više trupa za zaštitu njegovog naroda jer tvrdi da je Srbija sada u savršenoj poziciji da ih napadne, prenosi Daily mail.

Albin Kurti je u intervjuu za The Telegraph rekao da simbolična prisutnost NATO-a na Kosovu nije bila dovoljna da odvrati Beograd od invazije.

Ove sedmice je Aleksandar Vučić nagovijestio da želi ponovno zauzeti Kosovo te tvrdi da će njegova vlada pričekati najbolji mogući trenutak i iskoristiti svoju priliku.

Kurti je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo kao članica NATO-a ima odgovornost pomoći Kosovu.

NATO ima oko 4000 vojnika na Kosovu koji su tamo od 1990-ih. Vojska Ujedinjenog Kraljevstva odigrala je ključnu ulogu u NATO-ovoj koaliciji koja je pomogla Kosovu da izbori svoju neovisnost.

Ujedinjeno Kraljevstvo aktivno sudjeluje u mirovnim naporima na Kosovu, s 400 vojnika koji služe u stalnom kontingentu u zemlji, a dodatnih 45 britanskih vojnika uključeno je u mirovne napore pod vodstvom NATO-a, piše Daily mail.

U oktobru se dodatnih 200 britanskih vojnika i stotine vozila pridružilo kontingentu od 400 vojnika na godišnjoj obuci. Od tada su napustili to područje, prenosi Jutarnji.

Kurti je rekao da su sigurnost i stabilnost Kosova izravno povezane sa sigurnošću Zapada, s obzirom na bliske veze Srbije i Rusije.

“Zbog prijetnje koju nam Srbija predstavlja i zbog njezinih veza s Kremljom, više kapaciteta i sposobnosti naše vojske i policije i više trupa NATO-a povećalo bi sigurnost naše zemlje i regije. Vjerujem da, sve dok Srbija ne prizna Kosovo, dok drži 48 operativnih baza oko naše zemlje i dok je Srbija blizak saveznik Kremlja, potrebno je više NATO trupa na našoj strani”, rekao je Kurti.

Iako je Srbija formalno kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, još uvijek je zadržala svoje veze s Rusijom, zbog čega se zemlje širom Zapada osjećaju nelagodno. Rusija podržava protivljenje Srbije neovisnosti Kosova.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA