Krajina rapidno gubi stanovništvo

454

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK Nermina Ćemalović iznijela je na tematskoj sjednici Skupštine USK o migracijama podatke koji su alarmantni i koji pokazuju da se u tom dijelu BiH rađa sve manje djece, učenici se ispisuju iz osnovnih i srednjih škola zbog iseljavanja, a odlaze i starije osobe koje imaju relativno dobru platu i stalno zaposlenje.

“Ti ljudi odlaze zbog, kako su rekli, malih plata, nesigurnosti, loših uvjeta rada, nedostatka pravde, diskriminacije koju trpe posebno žene. Odlaze i oni koji imaju relativno visoke plate. Oni nam ne vjeruju, nikome od nas ne vjeruju i nemaju povjerenje u institucije. Žele živjeti u pravno uređenoj državi gdje se rad i znanje cijene”, kazala je Ćemalović.

Istakla je kako odavno u tom kantonu, ali i u BiH, nema srednjeg sloja koji je stub razvoja i održivosti. U periodu od 2014. do 2018. registrovano je blizu 2.800 odlazaka, ali to nisu potpuni podaci. Stanovnici Krajine ne sele se samo u inozemstvo, već i u druge dijelove BiH, a više biraju područja u RS-u nego u FBiH.

Pokazatelj da je u posljednjoj godini 7.000 manje osiguranih osoba je alarmantan podatak.

“U periodu od 2016. do 2019. godine manje je 19.500 osiguranih osoba. Smanjio nam se i broj učenika u posljednjim godinama pa su tako samo u školskoj 2017/2018. 892 učenika manje u osnovnim školama, a četiri osnovnoškolske ustanove su zatvorene. Indikativno je da se smanjuje i broj učenika koji ne završe osnovnu školu i poredeći dvije školske godine imamo razliku od 201 učenika koji nije završio školu. To je zabrinjavajuće”, kazala je.

Kada je riječ o srednjim školama, situacija je još gora pa je tako u posljednjoj školskoj godini 606 učenika koji su završili školu manje, što je, prema riječima ministrice, ogroman pokazatelj masovnog odlaska.

Istakla je kako je potrebno mijenjati zakone kako bi se aktivirao dječiji dodatak koji nemaju, poboljšati dio koji se tiče naknada za porodilje i povećati ulaganja u razvoj poljoprivrede i malih i srednjih preduzeća.

“Imamo ugrožena prava žena porodilja. Uposlene u školama i državnim institucijama imaju punu platu, ali druge dobijaju minimum minimuma i kako se onda odlučiti na rođenje djeteta kada ne možete živjeti od pola plate. Problem je i taj što porodilje koje nisu zaposlene nemaju naknade. Izdvajamo jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM, ali moramo razmišljati da dajemo taj iznos barem šest mjeseci. Moramo poboljšati status porodilja kako bismo povećali natalitet čija je stopa vrlo loša”, kazala je Ćemalović.

Ovo je prva sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona koja je održana o temi iseljavanja stanovništva, iako je taj problem aktuelan već godinama.

(Klix.ba)