kralj Selman i princ Muhammed – pet godina vladavine u očima analitičara

235

Proteklih pet godina vladavine kralja Selmana i njegovog sina princa Muhammeda, niz arapskih analitičara ocjenjuje negativno ističući neuspjeh u vanjskoj politici i izazivanje velikih tenzija unutar same dinastije.

U nedjelju je u Londonu, u organizaciji Centra Arapsko poluostrvo za promociju sloboda, održan forum pod nazivom „Rezultati petogodišnje vladavine Muhammeda ibn Selmana“.

Novinar i pisac Fuad Ibrahim istakao je kako je unutrašnja struktura režima doživjela ogromne promjene a kraljevina se iz „saudijske“ preobrazila u „selmanijsku“, jer su Selman i  njegovi sinovi preuzeli sve poluge vlasti, tako da ostatak članova dinastije nema gotovo nikakav utjecaj na politički kurs kraljevine Abdulaziza ibn Sauda. Također je skrenuo pažnju i na marginaliziranje vjerskog establišmenta podsjetivši i na činjenicu da se tokom proteklih pet godina u sklopu obračuna novog političkog diskursa sa vjerskom institucijom oko 5.000 učenjaka našlo u saudijskim zatvorima.

Ibrahim je iznio podatak da se nezaposlenost u Saudijskoj Arabiji povećava, što ukazuje na neuspjeh prijestolonasljednikove megalomanske Vizije 2030 objavljene prije četiri godine.

Politički analitičar Abdullah Enes kazao je kako ne vidi nikakav uspjeh u saudijskoj vanjskoj politici u proteklih pet godina. Pitanje o kojem treba razmisliti, kazao je, jest kako je Saudijska Arabija mogla sebi dozvoliti da je Iran potuče u Siriji koja predstavlja „stratešku dubinu“ za nacionalnu sigurnost Kraljevine.

Šejma Hasan, predsjednica Organizacije ženske akcije, istakla je kako je 2017. godine donesen novi zakon o terorizmu koji je rigorozniji od prethodnog, te da je saudijska vlasti iskoristila taj zakon kao opravdanje za kršenje ljudskih prava, posebno prava žena, podsjetivši na hapšenja saudijskih aktivistica za prava žena.