Krivokapić čestitao “dan RS”, jer njega i Abazovića na vlasti drži četnički vojvoda Mandić!

570

Puna 24 sata bila su potrebna predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i njegovim savjetnicima da telefonsku čestitku povodom “dana Republike Srpske”, upućenu predsjednici tog entiteta u Bosni i Hercegovini, relativizuju i okarakterišu kao privatno ćaskanje, koje nema veze s onim što predsjednik Vlade Crne Gore govori zvanično, naveo je u saopštenju poslanik Đukanovićeve partije DPS Andrija Nikolić.

“U prevodu, premijer Krivokapić nam je poslao poruku da je odan evropskim vrijednostima onoliko koliko traje njegovo formalno radno vrijeme, a da se nakon toga vraća u gravitaciono polje vrijednosnog sistema Andrije Mandića. Ako je Krivokapić javno priznao da je krijući čestitao neustavni “dan Republike Srpske”, očekujući da ga Željka Cvijanović, kojoj je čestitka bila upućena, neće ofirati, onda definitivno imamo posla sa premijerom sa dva lica koji nema svijest o značaju posla kojeg se prihvatio, pa samim tim ne može biti ni kompetentan da se njime bavi. Jer, kakve veze ima da li premijer neke države čestita nešto javno ili tajno?! Ukoliko svoju funkciju obavlja u skladu s Ustavom, predsjednik Vlade će biti dostojan tog poziva 24 sata dnevno, i prilikom eventualnog propusta neće se pozvati na privatnost”, naveo je Nikolić u saopštenju.

Da, s druge strane, kompromitacija nosilaca Vladine politike bude kompletna, potrudio se Krivokapićev potpredsjednik Dritan Abazović, koji je bez prethodne provjere, kako je naveo Nikolić, na lažnom Twitter profilu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića iskucao kako “Vlada Crne Gore zvaničnu politiku vodi samo preko zvaničnih kanala komunikacije”.

“O tempora, o mores. (Čudnih li vremena i običaja.) Kao da Komšić nije upoznat da rukom, koju Abazović u ime Crne Gore pruža prema Bosni i Hercegovini, ne upravlja on nego neko drugi. Zna se i u Sarajevu da je upravo zahvaljujući Abazoviću, građanska država Crna Gora, u regionu i šire prepoznata po multietničkom skladu, dobila klerikalnu, jednovjersku vlast kojom upravlja Srpska crkva. Jednako kao što je poznato da presudnu podršku Krivokapićevoj i Abazovićevoj vladi u crnogorskom parlamentu obezbjeđuju poslanici nacionalističkog Demokratskog fronta, isti oni koji veličaju osuđene ratne zločince Mladića i Karadžića, nazivajući ih patriotama”, saopštio je on.

“I kao što Krivokapić, sve i da hoće, ne može pobjeći od onih koji su ga instalirali na mjesto premijera, ni Abazović neće moći da izbriše iz pamćenja odgovor koji mu je u jeku postizborne pobjedničke euforije u Crnoj Gori uputio čuveni sarajevski publicista Senad Pećanin, kazavši da se Sarajevo od “talasa promjena čiji je Abazović simbol, odbranilo životima svojih najboljih sinova i kćeri, između ‘92. i ‘95”. Dakle, onda kada se zaokruživao projekt krvave podjele Bosne i Hercegovine i stvaranja Republike Srpske”, zaključio je Nikolić.