utorak, 22. novembar 2022 / 28. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Kurti: Jačamo vojsku, NATO će ostati na Kosovu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da ne vjeruje da će NATO napustiti Kosovo i naveo da je Alijansa intervenisala sa veoma jasnom misijom “oslobađanja Kosova i sprječavanja da ono ponovno dospije u ruke Srbije, koja je u bliskom odnosu sa Rusijom”, javlja Al Džazira.

– Dobro znamo da je jedan od ključnih razloga, a možda i najvažniji apsekt postojanja NATO, opasnost koja prijeti od Ruske Federacije – rekao je Kurti odgovarajući na pitanje da li ga brine povlačenje SAD sa Kosova, kao u slučaju Avganistana.

Naveo je da je nakon samita NATO 14. juna u Briselu jasnije nego ikad da je NATO odlučan da ostane na Balkanu i Kosovu i naglasio da Kosovo želi da uđe u Sjevernoatlantski savez.

Kurti kaže da Kosovo takođe jača svoju vojsku jer, navodi, Srbija “nažalost ne samo da ne priznaje nezavisnost Kosova i ne pokazuje naznake kajanja za počinjene zločine, nego povremeno ima običaj okupiti ili pregrupisati vojne snage uz našu granicu”.

– Naravno mogu samo posmatrati, jer se definitivno više nikada neće usuditi da ponove nešto slično onome što su činili u prošlom vijeku – rekao je Kurti za Al Džaziru.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA