Kurti nakon pobjede na izborima: “Nećemo se svetiti nikome, ali tražićemo odgovornost za sve i svuda”

310

Centralna izborna komisija objavila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na Kosovu.

Na osnovu 74,38 posto prebrojanih glasova, pokret Samoopredjeljenje (VV) osvaja 48,11 posto glasova.

Slijedi Demokratska partija Kosova (PDK) sa 17,58 posto i Demokratski savez Kosova (LDK) sa 13,32 posto glasova.

Prema prvim rezultatima Alijansa za Kosovo (AAK) osvaja 7,42 posto glasova, a Srpska Lista 4,81 posto.

Socijaldemokratska inicijativa Kosova (NISMA) osvaja 2,72 posto glasova.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je da je izlaznost na izborima (do zatvaranja birališta u 19 sati) iznosila nešto iznad 47 posto, i da je glasalo oko 844.000 građana.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti je u prvom obraćanju nakon ubjedljive pobjede kazao da je ovo rezultat bez presedana na poslijeratnom Kosovu.

“Ova velika pobjeda večeras, samo je prilika za nas da započnemo promjenu koju želimo”, rekao je, dodajući:

“Nećemo se svetiti nikome, ali tražićemo odgovornost za sve i svuda. Dakle pravda bez osvete. Bez inata i revanšizma, bez mita i harača za biznise, bez korupcije i nepotizma u administraciji, uz institucionalnu i socijalnu pravdu, uz individualnu recipročnu odgovornost razvićemo i demokratizovati našu zemlju”, kazao je Kurti.

Za manjinske zajednice 20 mjesta

Za manjinske zajednice u Skupštini Kosova je rezervirano 20 mjesta, od toga deset za srpsku te deset za ostale zajednice.

Na izborima su učestvovale i stranke i koalicije koja predstavljaju tursku, bošnjačku, goransku, romsku i aškalijsku zajednicu na Kosovu.

Kada je riječ o bošnjačkim političkim subjektima Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić (UZ-AH) – 5.688, Koalicija Vakat (KV) je do sada osvojila 5.622 glasova , Nova demokratska stranka (NDS) – 2.442, Socijaldemokratska unija (SDU) – 2.202 i Naša inicijativa – 1.177 glasa.