SAFF

Kurti optužio Lajčka i Vučića da djeluju koordinisano protiv Kosova

Facebook
Twitter
WhatsApp

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je u ponedjeljak u Prištini kako postoji koordinacija između posebnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića jer je Lajčak tokom posljednjeg susreta u Briselu zauzeo jasan stav protiv Kosova općenito i to posebno protiv Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Kurti je na konferenciji za medije optužio Lajčaka da se “pozicionirao” protiv Kosova te dodao kako njemu izgledalo kao da “postoji koordinacija” između predsjednika Srbije i Lajčaka o kreiranju alternativnog scenarija u kojem se polovina dogovora ne bi provela.

Međusobno priznavanje

– Idućih dana ću svakako imati sastanke sa svim međunarodnim faktorima koji su prihvatili državu Kosovo i koji nam žele pomoći i podržati nas u demokratskom državotvornom, društveno-ekonomskom razvoju, ali i s međunarodnim priznanjima, a posebno oko normalizacije odnosa sa Srbijom. Sada imamo rješenje: to je Osnovni sporazum i de facto međusobno priznanje – rekao je Kurti.

Odgovarajući na novinarski upit hoće li tražiti da Lajčak bude smijenjen s pozicije posebnog izaslanika, Kurti je rekao kako Lajčak ne odgovora njemu već da on izvještava Evropsku komisiju, Evropsko vijeće i Evropski parlament.

– Vjerujem da je ono što smo rekli posljednjih dana, a posebno danas, više nego dovoljno da on odgovara tamo – kazao je Kurti u izjavi za medije u Prištini.

Posebni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kazao je da je EU očekivala bolji ishod najnovije runde dijaloga koja je održana prošle sedmice u Briselu i da će o idućim koracima dalje razgovarati s evropskim i američkim partnerima.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA