četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Kurti: “Uvijek budni, često zabrinuti, nikad uplašeni”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Premijer Aljbin Kurti je na konferenciji za medije govorio o aktuelnoj situaciji na Kosovu. On je rekao da uprkos razvoju događaja, kosovske institucije ispunjavaju svoje dužnosti.

„Institucije nastavljaju da registruju nelegalne tablice u RKS. Od 1. novembra do sada zabilježeno je 856 opomena ili primjedbi. Protiv ljubaznih apela upućenih srpskoj zajednici za zamjenu registarskih tablica, posljednjih dana su intenzivirani napori Srbije i predsjednika Srbije Vučića da destabilizuju našu zemlju“, rekao je, između ostalog, Kurti.

On je rekao da su Srbi na Kosovu u opasnosti od Srbije, koja im, prema njegovim riječima, pali kuće.

„Srbima na Kosovu prijeti opasnost od Beograda koji im pali automobile, koji im pale kuće, tako da nijedan Srbin ne sumnja da su paljenje automobila radili Albanci. Svi Srbi na Kosovu znaju da je naredniku Draganu Nikoliću spaljen dio kuće, uključujući garažu i vozila koja su preregistrovana u ‘RKS’, svi znaju da su ih spalile strukture koje finansira i vodi Beograd. Podaci naših institucija snažno dokazuju ono što već neko vrijeme ponavljamo, da u našoj zemlji vlada međuvjerski i međunacionalni sklad, incidente na sjeveru politički organizuje Beograd”, rekao je Kurti.

Na pitanje novinara da li to što nije slušao savjete Sjedinjenih Američkih Država i EU znači da su odnosi sa njima poremećeni, Kurti je rekao da nijedna akcija Vlade koju vodi nije iznenadila Ameriku ili EU.

“Nijedna naša akcija nije iznenadila nijednog američkog ili evropskog zvaničnika, u stalnom smo kontaktu s njima. Imamo SAD kao prijatelje i partnere, tako da prijatelji i partneri ne pišu ona saopštenja koja ste citirali. Nema takvog izveštaja, naravno, to je uvreda i za SAD koje su demokratska država. Naše partnerstvo sa njima, naš savez sa njima je savez zasnovan na vrijednostima i ciljevima sa zajedničkim interesima. Jednom smo odložili odluku, za mejsec dana i dogovorili smo se da je to posljednje odlaganje”, rekao je Kurti.

“Odlučni smo ne osporavati zakonitost i ustavnost, ali njihovu zabrinutost za mir uvijek shvaćamo s najvećom ozbiljnošću. Naše ponašanje je ovakvo: uvijek budni, često zabrinuti, nikad uplašeni”, poručio je Kurti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA