SAFF

Lažna obećanja: OHR – nećemo tolerisati napade na povratnike

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ne možemo i nećemo tolerisati bilo kakve napade na povratnike. Visoki predstavnik će i dalje biti veoma angažiran u vezi s ovim pitanjem, poručili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u izjavi za Preporod.info.

Nakon prekjučerašnjeg napada na povratnika Senada Sejfića u Gornjoj Kamenici kod Zvornika.

Kako su istakli iz OHR-a, pravo na povratak je osnovni princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koje je navedeno u Aneksu VII ovog sporazuma.

– Prema Aneksu VII, strane su se obavezale da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno zbog njihove nacionalnosti, vjerskih uvjerenja ili političkog mišljenja. Stranke su se dalje obavezale da će tamo gdje su na vlasti stvoriti političke, ekonomske i socijalne uslove koji pogoduju dobrovoljnom povratku i skladnoj reintegraciji izbjeglica i raseljenih lica, bez favoriziranja bilo koje određene grupe. Prijetnje ili provokativno ponašanje prema povratnicima su neprihvatljivi – naveli su iz OHR-a.

Potcrtano je da organi za provođenje zakona u BiH imaju obavezu, kao i kapacitet i sposobnost, da istraže sve incidente koji se dogode, pronađu počinitelje i pobrinu se da se takvi incidenti u budućnosti ne dešavaju.

– Organi vlasti imaju obavezu da primjenjuju ustavni princip proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u odgovarajućim organima javne vlasti, uključujući i unutar policijskih struktura. BiH je prešla dugačak put od završetka rata. To je sada zemlja sa statusom kandidata na putu ka Evropskoj uniji (EU) i njene institucije su sposobne primijeniti visoke sigurnosne standarde u cijeloj zemlji i osigurati zastupljenost svih u svim sigurnosnim institucijama, posebno u povratničkim područjima. Ne možemo i nećemo tolerisati bilo kakve napade na povratnike. Visoki predstavnik će i dalje biti veoma angažiran u vezi s ovim pitanjem – poručili su iz OHR-a.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA