petak, 25. novembar 2022 / 1. džumade-l-ula 1444

SAFF

LAŽNI POKAJNIK: Ratnom zločincu Radislavu Krstiću odbijen zahtjev za prijevremenu slobodu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Autor: Agencija PATRIA

Bivši zapovjednik Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske general Radislav Krstić neće na prijevremenu slobodu, jer je njegov zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu odbijen, saznaje Patria.

Ovaj ratni zločinac i bliski saradnik Ratka Mladića tokom počinjenja genocida u Srebrenici u maju ove godine podnio je novi zahtjev za prijevremeno puštanje iz zatvora u Poljskoj, u kojem leži nakon što je 2004. godine osuđen na 35 godina zatvora.

A osuđen je za pomaganje i podržavanje genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja

Svjesni da Carmel Agius, bivši predsjednik Rezidualnog mehanizma (nasljednika haškog Tribunala) ne prihvata olako zahtjeve, Krstićevi advokati savjetovali su mu da uz apelaciju za puštanje uputi i pokajničko pismo. No, ni u pismu Krstić ne spominje riječ genocid. A i njegovo pokajanje mnogima je bilo upitno, jer od prvog do posljednjeg dana u sudnici nije saosjećao sa žrtvama niti pokazivao kajanje.,

No, Agius je bio pri kraju mandata i odluku je prepustio svojoj nasljednici Gracieli Gatti Santana, koja je nakon sagledavanja apelacije, ali i pisma koje su joj uputila udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida, te nakon svega odbila Krstićev zahtjev.

Iako Krstić ima pravo da bude razmatrana njegova apelacija za prijevremeno puštanje na slobodu pošto je odslužio dvije trećine kazne, smatram da Zahtjev treba odbiti. Velika težina njegovih zločina je A faktor koji snažno protivi prevremenom puštanju na slobodu, kao i njegova nedovoljna demonstracija rehabilitacije. Nadalje, nema dokaza preda mnom koji bi dokazali postojanje uvjerljivim humanitarnim razlozima koji bi opravdali poništavanje ove negativne ocjene. Na osnovu člana 26 Statuta i pravila 150 i 151, ovim ODBIJAM Prijavu. Sekretaru se NALAŽE da se srbijanskim vlastima i tužiocu dostavi javna redigovana verzija ove odluke čim je to moguće”, napisala je sukinja Santana.

Santana je u odluci navela da je njen prethodnik dobio i pismo Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida u kojima su prenijeli stavove o Zahtjevu. Odlučila sam da prihvatim pismo udruženja od 11. maja 2022. godine, u kojem udruženja ističu da Krstić „nikada nije pokazao ni jedan gest da mu je žao ili da je izrazio kajanje“ i smatraju da je „svako ‘kajanje’ koje [on] pokazuje lažno i da ima za cilj samo da ga se čim prije pusti na slobodu koliko je to moguće”. Udruženja navode i da Krstić “nikada nije radio sa žrtvama” svojih zločina i nikada im nije rekao šta zna o “najvećem zločinu, masovnim grobnicama, nestalim osobama, ili imenima izvršilaca”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA