SAFF

Lendo odgovorio Stojanoviću: Prioretiziranje HDZ-a nije put ka izgradnji države, a pogotovo ne “građanske”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Nakon što je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović optužio Stranku demokratske akcije (SDA) da joj je “bitnije zadržati vlast nego boriti se za građansku državu” odgovorio mu je potpredsjednik Refik Lendo navodeći kako je pozicija SDA u procesu formiranja vlasti posljedica izbornog rezultata stranke i odgovornosti prema skoro 240.000 glasača u FBiH, te Ustava FBiH koji jasno propisuje taj proces.

– Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović u svom je posljednjem javnom istupu iznio niz netačnih konstatacija, poput one da je proces formiranja vlasti u FBiH pokazao da je za SDA “mnogo bitnije zadržati se u vlasti nego građanska država”. Pozicija SDA u procesu formiranja vlasti je posljedica izbornog rezultata stranke i odgovornosti prema skoro 240.000 glasača u FBiH, te Ustava FBiH koji jasno propisuje taj proces.

Kolega Stojanović očigledno vjeruje da se građanska država pravi tako što se za HDZ kaže da su nezaobilazni, jer imaju većinu u Klubu Hrvata, a da se SDA izbaci, iako ima većinu u Klubu Bošnjaka. To nije građanska država već degradiranje izborne volje Bošnjaka i pozicije Kluba Bošnjaka u odnosu na Klub Hrvata – poručuje Lendo i dodaje:

– Mogu razumjeti naklonost kolege Stojanovića prema HDZ-u, s obzirom na to da je izabran na poziciju zahvaljujući podršci te stranke, ali prioretiziranje HDZ-a nije put ka izgradnji države, a pogotovo ne “građanske”. Kolega Stojanović tvrdi da SDA “želi još jedan mandat po svaku cijenu, čak i sada kada nema partnere za većinu”. SDA sa partnerom Demokratskom frontom ima većinu u Klubu Bošnjaka, za razliku od “Osmorke” ili “Trojke” koja nema većinu ni u jednom klubu naroda.

O tome ko želi u vlast “po svaku cijenu” možda najbolje govore izjave zvaničnika HDZ-a, koji kažu da su političku grupaciju kojoj Stojanović pripada izabrali kao partnera zbog njene iskazane spremnosti da HDZ-u isporuče Izborni zakon. A taj Izborni zakon, koji odgovara HDZ-u, daleko je od principa građanske države.

Ukazuje kako konstatacija da je SDA u kontinuitetu u vlasti protekle 32 godine nije tačna.

– Kažem “nažalost” nije tačna jer negativne posljedice periodične vladavine stranke kojoj on pripada u tom vremenskom okviru osjećamo i danas. Kolega Stojanović ponovo dovodi u pitanje način izbora, kako on kaže, pet od 13 delegata SDA i DF-a u Klubu Bošnjaka. Ako aludira na one koji su izabrani žrijebanjem, neophodno ga je podsjetiti da je i njegov izbor omogućen potpisima onih delegata čija su imena izvučena iz kuglica.

Što se tiče insinuacija o “kupovini” delegata, o toj temi bi trebao porazgovarati sa svojim koalicionim partnerima, koji su javno prozivani zbog “završavanja” i “odrađivanja” zastupnika pri izboru delegata u Skupštini BPK u zamjenu za novac i pozicije, i to ne iz SDA već upravo od zastupnika tih stranaka. Nisu zvaničnici SDA vršili pritisak na zastupnike u Skupštini Posavskog kantona uz tvrdnje da je “sve fino poredano sa HDZ-om”, niti su zastupnici SDA tražili automobile u zamjenu za glas u Skupštini ZDK – navodi Lendo i dodaje:

– Postojanje parlamentarne većine u Zastupnčkom domu je potreban, ali nije dovoljan uvjet za formiranje vlasti. Ukoliko kolega Stojanović smatra da bi za formiranje vlasti trebala podrška samo većine u Zastupničkom domu, ili potpisi samo dva od tri člana rukovodstva FBiH, može sa svojim koalicionim partnerima predložiti izmjene Ustava FBiH koje će to omogućiti. Sasvim sigurno će u tome imati podršku SDA.

Dok se to ne dogodi, pozivam sve faktore koji su po važećem Ustavu FBiH nezaobilazni faktori u procesu formiranja vlasti da što prije sjednu za sto i postignu dogovor o novom sazivu Vlade FBiH. Odbijanje tog poziva i insistiranje na ignorisanju Kluba Bošnjaka u tom procesu zapravo je blokiranje implementacije izbornih rezultata i uspostave vlasti. Vjerujem da će u narednom periodu biti dovoljno razuma i volje da se izbjegne taj scenarij.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA