SAFF

Mađarski ministar potvrdio preuzimanje komande EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Facebook
Twitter
WhatsApp

Mađarski ministar odbrane Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je danas da komandu EUFOR Althea misije u Bosni i Hercegovini od 1. januara 2024. preuzima general major Laszlo Sticz, te je najavio pojačanje misije dodatnim snagama tokom naredne godine.

Mađarske odbrambene snage pojačavaju predanost: tokom 2024. dodatne snage i vitalne sposobnosti pridružit će se EUFOR Althea misiji. Iskustvo general majora Sticza u razvoju smaga čini ga snažnim liderom ove misije-najavio je mađarski ministar na društvenoj mreži X.
Kako pišu mađarski mediji, Szalay-Bobrovniczky je naglasio kako je očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana prioritet za mađarsku Vladu, budući da zemlje regije igraju ključnu ulogu u zaustavljanju ilegalnih migracija.


On je naglasio kako će Oružane snage Mađarske doprinijeti misiji Althea kroz helikopterski transport, zračnu evakuaciju i ROLE 1 medicinsku podršku, kao i s posadom za uništavanje bombi, psima za otkrivanje eksploziva i vojnom policijom s početkom naredne godine.

Dodao je i kako je Mađarska dio raznih regionalnih vojnih misija već decenijama, a Althea misija Europske unije u BiH je jedna od važnijih.

Prema riječima ministra odbrane mađarski vojnici su godinama prepoznati zbog svoje uloge u vojnom savezu tako što su predvodili regionalne misije.

Imenovanje Sticza podržao je i Vojni odbor Evropske unije kao i komandant EUFOR Operacije Hubert Cottereau.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA